Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii Naționale a României, a explicat la Digi24 că noile grade de îndatorare stabilite pentru persoanele fizice au ca scop evitarea unui nou val de credite neperformante, dar mai ales reducerea birocrației, potențialii clienți putând ști exact câți bani pot împrumuta, în funcție de venitul lor net.
Instituțiile bancare nu vor să se reîntoarcă în perioada în care creditele neperformante atingeau 30%, iar clienții aveau grave probleme cu rambursarea creditelor, a reamintit reprezentantul Băncii Centrale.
„Clientii, prin noua metodologie de calcul vor fi avantajați”, consideră Adrian Vasilescu.
„Se face un calcul strict prin care poti afla ce credit poți să iei de la bancă fără să ai necazuri. Băncile nu mai vor să aibă necazuri, mai ales în prezent, când societatea este atât de tensionată.
Există aceste probleme în prezent pentru că, dacă banca îi dă credit, fără ca el să-și facă prea multe socoteli, clientul acceptă. Și aici ne întoarcem la problema majoră din societate – gradul de educație financiară. În condițiile acestea nu ai cum să rezolvi această problemă, creditarea, care trebuie să fie sănătoasă!
Ce înseamnă educație financiară? Peste tot în lume se urmărește un <scop princepss>, și anume bunul simț financiar. Nu poți impune populației să devină expert în sisteme bancare. Dar să-și dobândească bunul simț financiar, să-și judece fiananțele echilibrat, este un lucru la care trebuie să ajungem.
Deocamdată s-a luat o decizie. Și nu va urma o <depresie>, asa cum susțin unii”, a menționat oficialul BNR.
Adrian Vasilescu: Banca Națională a făcut un calcul de impact, a făcut o analiza și a ajuns la concluzia că efectul este zero”
Reprezentantul BNR a mai reiterat, încă o dată, că supraîndatorarea duce la necazuri, că „romanii vor primi mai greu, dar mai simplicat împrumuturi”.
Adrian Vasilescu a explicat că noul mod de calcul al ponderii ratei lunare din venit este menită să simplifice viața clienților.
„Din venitul net nu se mai scad toate acele cheltuieli de subzistență, riscul de dobândă, riscul de curs valutar, acele ajustări legate de testul de stress. Toate acestea au fost scoase, deci modul de calcul se simplifică în mod evident. Unicul reper de la 1 ianurie 2019 va fi venitul net.
Și de aici totul va fi simplu: îmi pot calcula singur rata lunară care va însemna 40% pentru împrumuturile în lei (sau 20% pentru creditele în euro) din venitul net. Suma care rezultă reprezintă rata maximă lunară. Mult mai simplu și mai clar pentru debitori.
Până acum nu era atât de simplu, existau toate acele calcule și clienții nu știau la ce sumă se încadrează, se calculau două neturi. Acum le va fi foarte ușor să știe atunci când merg la bancă pentru ce suma se pot împrumuta”, a mai explicat Vasilescu.
„Daca e prima locuință în care vei locui, rata lunara poate atinge 45% din venit. Nu se mai încurajează în mod deosebit să- ți faci credite pentru case de vacanță sau pentru investiții” a evidențiat oficialul BNR.
„Am trăit vremuri cu rate de neperformanță de 30%, cu mare greutate le-am redus la 7%. Nu vrem să ne întoarcem la peste 10%”, a afirmat Adrian Vasilescu la Digi24.
Întrebat despre cum va reacționa piața, mai ales cea imobiliară, ținând cont de marile probleme în ceea ce privește respectarea normelor de construcții – mulți dezvoltatori încercând să folosească materiale mai slab calitativ pentru a duce preturile apartamentelor în jos, astfel încât clienții să-și permită un credit bancar pentru o casă – Adrian Vasilescu a explicat că aceste probleme revin constructorilor, aceștia alegând calea respectivă iar acum „piața imobiliară trebuie să primească un duș rece”.
„Românii ar trebui să știe că deschiderea procesului de contractare a unui credit înainte de 1 ianuarie 2019, când vor intra în vigorare noile norme, nu îi va afecta, acestia urmând să beneficieze de actualele norme privind gradul de îndatorare. Doar clienții care încep procedurile de acordare a unui împrumut după acea dată vor fi afectați”, a mai precizat Adrian Vasilescu la Digi24.
De ce a militat BNR pentru reducea gradului maxim de îndatorare?
Încă din luna septembrie a anului trecut, BNR a recunoscut că se gândește la această măsură. Atunci, Banca Natională tragea primele semnale de alarmă. „Creditarea populației a depășit deja pragul de semnal. BNR ar putea inteveni prin plafonarea gradului de îndatorare”, spunea Florian Neagu, director adjunct al Direcției de Stabilitate Financiară, din cadrul Băncii Naționale.
Măsura luată ieri, vine să limiteze expansiunea creditării, în cazul persoanele fizice cu venituri scăzute care sunt impiedicate astfel să se împrumute excesiv. Se limitează astfel riscul pentru debitorii prea exuberanti, dar și riscul pentru sistem. În plus, dobânzile au clar un trend de creștere și astfel de măsuri prudențiale pot tempera cererea de credite.
Există și flexibilitate în noile norme de creditare!
Potrivit comunicatului BNR, fiecare bancă are dreptul ca în limita a 15% din portofoliul de credite noi să nu respecte gradul de îndatorare.
„Neaplicarea limitei gradului de îndatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor”.
Mai exact, fiecare banca va face o analiza de risc atentă a clientului și, dacă există premiza unor venituri mari, de exemplu, banca va decide să nu aplice strict regulamentul care prevede limitarea la 40% a gradului de îndatorare pentru împrumuturile în lei.