Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Piața de resurse umane în 2018. Criza se amplifică, războiul pentru talente se încinge şi în banking. Nevenca Doca, Banca Transilvania: sectorul bancar va continua să se consolideze prin fuziuni și/sau iesiri de pe piața din România
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Piața de resurse umane în 2018. Criza se amplifică, războiul pentru talente se încinge şi în banking. Nevenca Doca, Banca Transilvania: sectorul bancar va continua să se consolideze prin fuziuni și/sau iesiri de pe piața din România
Stiri de top

Piața de resurse umane în 2018. Criza se amplifică, războiul pentru talente se încinge şi în banking. Nevenca Doca, Banca Transilvania: sectorul bancar va continua să se consolideze prin fuziuni și/sau iesiri de pe piața din România

Gabriela Dinu
Last updated: 31/01/2018 14:13
Gabriela Dinu 7 ani ago
Share
SHARE

Criza de pe piața forței de muncă se va amplifica în acest an, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajați, estimează oamenii de afaceri și specialiștii chestionați de companiile Train Your Brain și Frames Media Network, în cadrul primei ediții a “Barometrului semestrial privind perspectivele pieței de muncă”. 72% dintre cei peste 150 de oameni de afaceri chestionați estimează că 2018 va fi anul în care să își găsească și să își păstreze angajații calificați va fi o adevărată provocare.

Întrebați privind criza de pe piața forței de muncă în acest an, 72% dintre respondenți au declarat că fenomenul se va amplifica în acest an, 22% estimează că situația va rămâne la același nivel ca și în 2017, în timp ce 6% au evitat să răspundă, considerând că, în actualul context macro-economic, este dificil să preconizeze ce se va întâmpla în următoarele luni.

“Criza, respectiv războiul pentru talente se va amplifica în 2018. Sunt industrii unde specialiștii sunt puțini, sunt industrii care se dezvoltă așa de repede încât piața nu face față. Războiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry și specialiști. De ce?  Piața nu este foarte educată din punct de vedere al resurselor umane, generația Y este o generație dificilă, greu de loializat, foarte interesată de mediul online,  etc.”, a declarat, în cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, Country Manager Romania și Bulgaria Kienbaum, leaderul pieței de executive search în Germania și una dintre firmele de top specializate în consultanță în management la nivel global.

La rândul său, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania, a declarat că “decalajul dintre cererea de forță de muncă specializată și oferta va crește pe fondul creșterii emigrației, pe de o parte, și a angajărilor în cadrul companiilor de stat, pe de altă parte”.

MODIFICĂRILE FISCALE, TOXICE PENTRU ECONOMIE

Oamenii de afaceri și experții HR privesc cu îngrijorare la impactul modificărilor fiscale intrate în vigoare  în acest an cât și la perspectivele unor noi decizii în acest sens (schimbarea regimului de impozitare a profesiilor liberale, introducerea impozitului progresiv etc.), despre care mulți dintre ei spun că vor bulversa mediul de business.

Chestionați în ce măsura deciziile fiscale (trecerea contribuțiilor la angajat, scăderea impozitului pe profit etc.) vor afecta piața muncii în 2018, 85% dintre respondenți au declarat că acestea vor avea un efect negativ, 12% au afirmat că impactul în sectorul în care activează va fi unul relativ scăzut, în timp ce 3% au declarat că nu au toate datele pentru a da un răspuns.

„Transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților a implicat mărirea salariilor brute (fie prin modificarea contractelor de muncă, fie prin acordarea de bonusuri) în vederea asigurării acelorași salarii nete. Deoarece companiile nu pot fi obligate la mărirea salariilor brute (mediul de afaceri nu a considerat oportun acest transfer), pot apare dezechilibre în piața muncii.  Mai mult, mărirea salariilor brute presupune un efort administrativ ridicat / costuri suplimentare pentru companiile cu mulți angajați. Totodată, transferul  contribuțiilor sociale transmite un mesaj de nesiguranță pentru mediul de afaceri, Parlamentul putând aproba / anula transferul contribuțiilor”, au declarat consultanții Mihai Marc și Alexandra Nicolae, S.P.R.L. Menzer & Bachmann – Noerr Member of Noerr Group.

“Frecvența mare a modificărilor fiscale, termenul scurt până la implementarea lor – cresc anxietatea în rândul angajaților și blochează inițiativele de dezvoltare/investiții din partea companiilor/angajatorilor”, a declarat, la rândul său, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania.

 

CE CONTEAZĂ MAI MULT, SALARIUL SAU SIGURANȚA LOCULUI DE MUNCĂ?

2018 va fi anul în care ofertele de muncă își vor diversifica tot mai mult paleta de servicii. Nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist.

Întrebați care vor fi principalele avantaje care vor face diferența între ofertele companiilor, în 2018, 68% dintre cei chestionați au menționat pachetul salarial, 54% au amintit de soliditatea firmei, iar 40% au indicat serviciile suplimentare puse la dispoziția angajaților (traininguri, participări la evenimente etc.).

Flexibilitatea programului de lucru (23%) și posibilitatea de dezvoltare și promovare profesională (19%) s-au aflat, de asemenea, pe lista celor mai importante avantaje menționate de oamenii de afaceri și experții HR.

“Salariul este și va rămâne important, dar nu mai este atât de important ca acum câțiva ani. Este importantă locația, oportunitatea de a avea work life balance, flexibilitate, posibilitate de dezvoltare și promovare profesională, manageri care să fie si leaderi, etc.”, a declarat Loreda Dragomir, Country Manager Romania și Bulgaria Kienbaum.

“Investiția în dezvoltarea personală a devenit mult mai importantă, la un anumit nivel, decât câștigul salarial. Tot mai mulți români au înțeles că dezvoltarea  abilităților personale, prin training-uri, specializări, work-shop-uri este poate chiar mai importantă, de la un punct încolo, decât salariul și jobul în sine. Cu cât îți dezvolți mai mult abilitățile profesionale, capacitatea de a te adapta schimbării, cu atât ai mai multe șanse să progresezi în carieră și nu numai. Aceeași abordare încep să o aibă și companiile care investesc din ce în ce mai mult în pregătirea personalului, înțelegând că principala lor resursă în obținerea profitului este cea umană. Iar această schimbare se simte deja puternic în ultimii doi ani și în firmele românești, nu doar în cele străine, până la nivelul IMM-urilor”, a declarat Alexandru Bălțat, managerul Train Your Brain.

CELE MAI CĂUTATE LOCURI DE MUNCĂ ÎN 2018

Potrivit “Barometrului semestrial privind perspectivele pieței de muncă”, realizat de Train Your Brain și Frames Media Network, domeniile care vor atrage cea mai dinamică evoluție pe piața de HR în acest an vor fi IT-ul și retailul.

74% dintre managerii chestionați consideră că vedeta pieței muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua să genereze cea mai dinamică evoluție pe piața resurselor umane. Pe locurile următoare, în topul reieșit din opiniile investitorilor, s-au situat retailul, menționat de 68% dintre cei chestionați, sectorul construcțiilor (52%), serviciile (48%), sectorul medical/pharma (34%), serviciile de suport (21%) și industria auto, cu tot cu serviciile aferente (18%)

“Cred că IT-ul și Retail-ul vor rămâne domeniile cu dinamica cea mai mare și în 2018. La acestea se adaugă toate domeniile de producție care vor continua să automatizeze din procese + sectorul bancar, care va continua să se consolideze prin fuziuni și/sau iesiri de pe piața din România”, a declarat Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania.

“În 2018, pe fondul continuării creșterii economice și dezvoltării afacerilor, platformele de resurse umane își vor consolida și extinde serviciile, cu efecte benefice în toate ramurile economiei, inclusiv din prisma productivității muncii”, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

“Din discuțiile cu oamenii de afaceri dar și cu angajații reiese, în mod evident, o schimbare de de atitudine în ambele tabere. Privind din prisma angajaților, a trecut vremea când, pentru un salariu bun, mulți erau dispuși să-și sacrifice întreaga zi și timpul liber. Pentru mulți dintre ei, jobul tinde să devină doar un pas, nu cel final, către dezvoltarea personală. Pentru angajatori, salariatul devine tot mai mult un capital, vremea când oricine putea fi înlocuit, dacă nu respecta deciziile angajatorului, fiind pe cale să apună. Într-o piață în care cererea de forță de muncă de calitate este puternic disproporționată în raport cu oferta, echilibrul va putea fi găsit doar în măsura în care ambele părți vor accepta relația de parteneriat, cu toate beneficiile și obligațiile aferente”, a mai spus acesta.

Barometrul semestrial privind perspectivele pieței de muncă a fost realizat de Train Your Brain și Frames Media Network pe un grup de 150 de oameni de afaceri și experți HR în perioada 15 decembrie 2017 – 20 ianuarie 2018. Metodele folosite pentru chestionare au fost email-ul și interviul telefonic.

Înfințată în 2012, Train Your Brain este o companie care organizează traininguri, conferințe, seminarii și evenimente conexe pentru diverse companii din toate domeniile de business. În cei cinci ani de la înființare, compania a realizat peste 200 de evenimente open în București, Constanța, Iași, Sibiu sau Cluj, la care au fost prezente aproximativ 3.000 de persoane din mai mult de 500 de companii.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: Banca Transilvania, angajati, BT, resurse umane, Nevenca Doca
Gabriela Dinu 31/01/2018
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Clienţii Patria Bank beneficiază de asigurare de viaţă de la Allianz-Ţiriac
Next Article NBG se pregăteşte să vândă un portofoliu de credite neperformante în valoare de 2 mld de euro

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

5 ore ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

5 ore ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

9 ore ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

10 ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?