Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: RETROSPECTIVĂ 2016. Ce bănci au operat schimbări de management, cine sunt oamenii care au preluat conducerea și ce planuri au. BRD și Bancpost deschid lista modificărilor.
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > RETROSPECTIVĂ 2016. Ce bănci au operat schimbări de management, cine sunt oamenii care au preluat conducerea și ce planuri au. BRD și Bancpost deschid lista modificărilor.
Stiri de top

RETROSPECTIVĂ 2016. Ce bănci au operat schimbări de management, cine sunt oamenii care au preluat conducerea și ce planuri au. BRD și Bancpost deschid lista modificărilor.

Cornel Dinu
Last updated: 29/12/2016 15:26
Cornel Dinu 8 ani ago
Share
SHARE

Multe bănci locale și-au schimbat șefii în 2016, în condițiile în care foștii mangeri și-au încheiat mandatul sau pentru că noua strategie a băncii impunea aducerea de noi specialiști.

Contents
Noi șefi de bănciSchimbări în eșalonul doi

BRD, Bancpost, Credit Agricole Bank, Banca Comercială Carpatica, Idea Bank sau Bank Leumi au din 2016 noi directori generali, în timp ce grupurile BCR, UniCredit Bank și Intesa Sanpaolo Bank au modificat eșalonul doi. Se poate spune că, în 2016, una din cinci bănci din România a făcut schimbări importante de management.

În funcție de expertiza noilor veniți, ne putem da seama și spre ce s-ar îndrepta strategia creditorilor. Unele instituții vor pune accentul pe  managementul riscului, altele se vor concentra pe vânzarea de produse retail sau corporate. Una din sarcinile noilor manageri va fi și creșterea prezenței băncilor în mediul digital.

Noi șefi de bănci

De departe cea mai importantă schimbare în 2016 a avut loc la BRD SocGen, unde, la începutul lunii august, directorul general, Philippe Lhotte, a fost înlocuit de Francois Bloch. Lhotte, care a condus banca în una din cele mai tulburi perioade, ce a implicat în special managerierea unui volum important de credite neperformante, generat de criză dar și de bincunoscute cazuri de fraudă, și-a încheiat mandatul în acest an. Locțiitorul său, Bloch, a fost adus la BRD de pe funcția de vicepreședinte al Rosbank, filiala Societe Generale din Rusia, unde coordona departamentele financiar, de risc și HR ale băncii. În urmă cu doar câteva zile, Banca Națională a României a aprobat numirea lui Bloch în fruntea BRD.

Și Bancpost a schimbat președintele executiv în acest an, în locul lui George Georgakopoulos fiind desemnat Philippos Karamanolis. Acesta din urmă a făcut parte în ultimii ani din boardul filialei Eurobank din Serbia, unde a avut ca rol principal consolidarea pe piață a băncii, pe toate liniile de business. Numirea lui Karamanolis a devenit efectivă din 16 mai 2016, în octombrie venind și aprobarea de la BNR.

La începutul anului, BCR Banca pentru Locuințe și-a schimbat la rândul său conducerea, președintele băncii devenind Lucian Anghel, care ocupa la acea dată și funcția de președinte al Bursei de Valori București dar și pe cea de președinte al BCR Pensii. Ulterior, funcția de director general al BCR Pensii a fost preluată de Radu Crăciun, atât Anghel cât și Crăciun (un bancher cu state vechi și funcții de conducere în domeniul investițional) ocupând, anterior, pentru o bună perioadă, funcția de economist-șef al BCR. Interesant este că, pentru începutul anului 2017, BCR a anunțat desemnarea în funcția de economist-șef, așadar un post de unde și-a recrutat până acum șefi pentru celelalte membre ale grupului BCR, tot un bancher cu state vechi în domeniul investițional. Astfel, de la 1 ianuarie 2017, economist-șef al BCR va fi Horia Braun, recrutat de la ING, unde a fost manager de investiții instrumente cu venit fix în cadrul ING Investment Management Romania si, ulterior, director al departamentului de investiții în ING Pensii. Braun a fost și director de investiții în regiune pentru firma de asigurări NN.

Tot în 2016, un veteran al bankingului local, Laurențiu Mitrache, care a ocupat timp de zece ani poziția de președinte executiv al Bank Leumi, a fost înlocuit. Creditorul a anunțat pe data de 10 mai că Banca Națională a României a aprobat numirea lui Gil Karni ca președinte executiv al Bank Leumi. Karni fusese desemnat președinte încă de la începutul anului de către Consiliul de Administrație. Numirea sa a venit imediat după condamnarea fostului președinte al băncii, Laurențiu Mitrache, la închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. „ Gil Karni revine în România după ce a ocupat funcția de CEO al Bank Leumi Luxemburg timp de 5 ani. Înaintea acestui mandat, a fost director al Diviziei Real Estate și Israeli în cadrul Bank Leumi România timp de 3 ani, perioadă în care a avut ocazia să cunoască atât piața locală, cât și clienții din mediul de business românesc”, a comunicat banca.

De asemenea, tot în acest an, pe fondul procedurii de fuziune prin absorbție cu Patria Bank, Banca Comercială Carpatica a primit un nou Consiliu de Administrație. Acesta este condus de Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, fondul de investiții care are în portofoliu Banca Carpatica. La începutul lui decembrie, Manda declara că banca ar urma să crească accelerat în 2017, o altă țintă fiind trecerea pe profit.

La Idea Bank a fost instituită o modificare importantă în structura conducerii executive, în aprilie 2016 Mioara Popescu fiind numită Presedinte Executiv. Mioara Popescu a absolvit Academia de Studii Economice București, Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică. Și-a început activitatea ca analist programator în anul 1985, urmând ca în anul 1995 să opteze pentru sistemul bancar. Noul șef al Idea Bank lucrează în industria financiar-bancară de peste de 21 ani și a avut o creștere graduală în cariera sa de manager, ocupând succesiv pozițiile de Director Sucursală, Vicepreședinte Executiv și Președinte Executiv. Este adepta unui stil managerial participativ-consultativ și este specializată în optimizarea fluxurilor și proceselor de business.

La rândul său, Credit Agricole Bank Romania are, din 2016, un nou manager. Instituția a anunțat la mijlocul lunii mai numirea unui nou Chief Executive Officer (CEO), Luc Beiso. Mesajul noului numit a fost acela că va continua eforturile de a implementa în cadrul filialei din România standardele de business ale grupului Credit Agricole, unul dintre cele mai importante din Franța. Acesta anunța, de asemenea, că va continua strategia de până acum a băncii, extinderea spre canale alternative de livrare a serviciilor, cum a fost introducerea, recent, a serviciului de mobile banking. Beiso a mai coordonat și alte filiale ale băncii grecești Emporiki după preluarea de către Credit Agricole (sucursala românească fiind de asemenea o fostă sucursală Emporiki). Astfel, în 2011 acesta a fost desemnat CEO al filialei Emporiki din Albania. În Albania, principala misiune a lui Beiso a fost dezvoltarea liniilor de business dar și creșterea prestigiului băncii, ținând cont că sistemul bancar grecesc a fost puternic afectat de criza financiară.

Schimbări în eșalonul doi

Un alt mare creditor local, UniCredit Bank, l-a numit în 2016 pe Septimiu Postelnicu în funcția de vicepreședinte retail al băncii. Cu peste zece ani vechime în grupul UniCredit, Postelnicu a condus și divizia de leasing a grupului, în perioada 2006 – 2008.  Ținta băncii este aceea de a atinge în curând pragul de un milion de clienți în România și ca banca să devină un jucător important în zona de retail digital.

Pe final de an, BCR a anunțat numirea unui nou vicepreședinte responsabil de segmentul Operațiuni & IT, însărcinat cu dezvoltarea ofertei instituției de credit în zona digitală: Riszard Druzynski. În comunicatul care anunța numirea lui Druzynski, se menționa că acesta „cunoaşte îndeaproape provocările de IT ale sectorului bancar în această regiune”.

Tot în grupul BCR, Banca pentru Locuințe are, din 2016, un nou vicepreședinte: Cristina Vărzaru, un bancher care a început colaborarea cu Erste, grupul mamă al BCR, încă din 2005, fiind implicată în procesul de pregătire a intrării grupului pe piaţa bancară din România. Aceasta a mai lucrat în subsidiara Erste din Serbia, în ultimii cinci ani fiind  director executiv al Direcţiei administrarea bilanţului din cadrul BCR.

Tot în prima parte a acestui an, Ana Cernat a preluat de funcția de Director General Adjunct pe zona de retail la Banca Românească. Noul executiv a ocupat anterior poziția de Vicepreședinte Executiv la banca poloneză Idea Bank și are o experiență de peste 16 ani în banking, ocupând posturi de top management la Bancpost şi Domenia Credit.

În 2016 și Intesa Sanpaolo Bank a numit un nou director general adjunc: Florin Șandor. Acesta va coordona Divizia Corporate.

Raluca Florescu
raluca.florescu @ bankingnews.ro

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: BRD, Bancpost, Bank Leumi, Philippos Karamanolis, François Bloch
Cornel Dinu 28/12/2016
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article CEC Bank şi Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti au încheiat un acord de finanţare în valoare de aproape 97 milioane lei
Next Article Valoarea restanțelor la creditele acordate firmelor și populației s-a redus cu 38,5%

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

3 zile ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

3 zile ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

3 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

3 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?