Rezervele valutare ale BNR au scazut in luna mai cu 1,76 miliarde euro, in principal din cauza rambursarilor unor transe din imprumutul de la FMI si a platii unor obligatiuni in euro ajunse la scadenta, la 30,68 miliarde euro, nivel minim al ultimilor patru ani, potrivit Mediafax.
Potrivit comunicatelor Bancii Nationale a Romaniei, un nivel mai redus al rezervelor valutare a fost inregistrat in luna februarie 2010, de 29,7 miliarde euro. Seriile de date din sectiunea statistica afiseaza valori diferite, iar un nivel apropiat de 30,68 miliarde euro se regaseste in intervalul iunie-august 2010, dupa care rezervele valutare se mentin in permanenta peste 31 de miliarde euro.
In luna mai, BNR a consemnat intrari la rezerva de 1,24 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.
In acelasi timp iesirile de la rezerva valutara au depasit 3 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati din contul Comisiei Europene si altele.
La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, BNR noteaza intr-un comunicat ca se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International (pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat circa 784 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat circa 157 milioane echivalent euro) precum si rambursarea unei emisiuni de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 6 mai 2014, in suma de 1,34 miliarde euro.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,07 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai 2014 au fost de 33,75 miliarde euro, fata de 35,55 miliarde euro la 30 aprilie 2014.
Platile scadente in luna iunie 2014 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 667 milioane euro.