Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,30%, cel mai mare nivel din 24 august până în prezent, potrivit BNR. Vineri, indicele a crescut de la 3,17% la 3,28%.
Totodată, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat la 3,52% pe an, de la 3,50% pe an vineri.
ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a ajuns la 3,58%, de la 3,57% pe an vineri, iar indicele ROBOR la 12 luni, a stagnat la 3,62% pe an.
Motivele? Temeri privind restrângerea lichidității
Această creștere a ROBOR arată un comportament prudent al pieței, factorul principal fiind lichiditatea interbancară scăzută după ce Ministerul Finanțelor a atras bani din piață în mod constant, peste așteptări. Doar în luna octombrie MF a retras de pe piață deja 3,9 miliarde de lei.
Alti posibii factori care ar putea influența creșterea indicelui ROBOR sunt termenul limită pentru plata impozitelor – către Ministerul Finanțelor din această săptămână, apoi pauza BNR de a injecta lichiditate prin operațiuni repo – de aici și temerea față de manevrele viitoare ale BNR și îngrijorările privind riscurile inflaționiste.
Ciprian Dascălu, economist șef la ING, a explicat că acestă creștere poate avea motive tehnice, legate de incertitudinile pieței la manevrele viitoare ale BNR. Creşterea indicelui ROBOR vine înaintea anunţului de luni al Băncii Naţionale a României referitor la organizarea de operaţiuni de piaţă, existând temeri că banca centrală nu va mai injecta lichiditate în piaţă, susţine Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank România.
“Creşterea ROBOR vine înaintea anunţului de luni al BNR referitor la organizarea de operaţiuni de piaţă, existând temeri privind neorganizarea unor operaţiuni repo de injecţie de lichiditate pentru a compensa deficitul de lichiditate din piaţa monetară preconizat pentru noua perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii ce va începe cu data de 24 octombrie. În lipsa unui angajament din partea băncii centrale privind organizarea consecventă a operaţiunilor de piaţă, aceasta incertitudine se reflectă în creşterea cotaţiilor ratelor de dobândă. De asemenea, probabil piaţa consideră că presiunile de depreciere ale leului observate în ultima perioadă, pe fondul contextului extern mai tensionat, ar putea determina banca centrală să limiteze operaţiunile de injecţie de lichiditate”, spune Ciprian Dascălu.
Analiștii CFA consideră că indicele ROBOR își va continua această creștere. Potrivit calculelor din cadrul ediției din august a Indicatorului de Incredere Macroeconomica CFA Romania, rata medie a ROBOR cu scadența de 3 luni anticipată pentru luna septembrie 2019 se va situa la 3,88%.