Indicatorul Robor la 3 luni, dobânda interbancară în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei, a crescut luni, 18 septembrie 2017, până la pragul istoric din acest an de 1% pe an. Acest nivel a mai fost atins in data de 5 ianuarie 2016.
Robor aprope s-a dublat față de minimul atins în septembrie 2016.
Cu alte cuvinte, asistăm la sfârşitul epocii creditelor în lei la costuri minime istorice. În acest caz, populaţia şi firmele din Romania urmează să se împrumute mai scump în următoarea perioadă, după ce, în ultimul an, au beneficiat de cele mai mici dobanzi din istorie pentru împrumuturile în lei.
Mai mult, actuali clienții care s-au împrumutat în perioada cu dobanzi minime, adică în ultimul an, vor plăti rate lunare mai mari din 1 octombrie 2017 atunci cand dobanda Robor la 3 luni va fi revizuită.
Dobânzile interbancare au scăzut puternic în toamna anului trecut. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Până la finalul lunii octombrie 2016, indicele a „pendulat” între valori de 0,70 şi 0,80% an.
Astăzi, 18 septembrie 2017, ROBOR atinge un maxim de 1%/ an.
Trendul lunii septembrie se păstrează, ceea ce ne indică o scumpire a creditelor în lei cu dobandă variabilă. Şi împrumuturile acordate prin Programul Prima Casă vor avea rate mai mari din luna octombrie. Pentru creditele acordate prin program, dobânda se calculează în funcţie de ROBOR la trei luni, plus o marjă de 2%.
Ce urmează
“Cred că în primul trimestru al anului viitor, vom vedea un ROBOR la 3 luni şi peste 1,5%. Totul depinde foarte mult şi de deciziile Băncii Centrale Europene”, spunea recent Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank.
Dacă luăm în calcul o majorare de până la 1,5% a indicelui ROBOR, la un credit pentru Prima Casă, o rată lunară poate să urce cu până la 10 procente, iar valoarea totală de rambursat poate să crească şi cu 10.000 de euro, echivalent în lei.