Săptămâna trecută am ajuns la concluzia că nu suntem pe punctul de a intra într-o nouă criză: suntem, mai degrabă, la începutul unui ciclu economic târziu. Piața a ajuns la aceeași concluzie săptămâna trecută, după cum am văzut acțiunile revenind vineri, când S & P 500 a înregistrat cea mai mare creștere săptămânală din 2013 încoace. Profitul obligațiunilor Trezoreriei americane pe 10 ani a ajuns la 2,9%, iar VIX a închis săptămâna sub 20 %, demonstrând că investitorii au fost mai puțin nervoși decât acum o săptămână.
Cu toate acestea, nu am scăpat de pericol. Este evident că slăbiciunea pieței se datorează creșterii dobânzilor și este, de asemenea, evident că dobânzile vor crește mai repede decât ne așteptam. Băncile de investiții se grăbesc să-și schimbe prognoza de luna trecută potrivit căreia randamentul titlurilor Trezoreriei SUA se va închide la valoarea de 3% până la sfârșitul acestui an: randamentul le crește rapid și nu i-a fost… frică să spargă săptămâna trecută nivelul de 2,9%, când indicele IPC a avut o valoare bună. Singura problemă acum este: unde se vor opri aceste obligațiuni?
Retailul și imobiliarele vor avea de câștigat
Acum că economia este în creștere, salariile cresc, inflația se ridică, iar Rezerva Federală pare să accelereze majorarea dobânzilor, investitorii trebuie să accepte că vremurile s-au schimbat. Cu cât mai multe vești bune care vin din SUA, cu atât mai mare este probabilitatea ca randamentele Trezoreriei SUA să crească, provocând dezechilibre între piețele de capitaluri proprii și cele cu venit fix și împingând acțiunile spre o corecție ulterioară. La urma urmei, dacă puteți obține un randament mai mare investind în active mai sigure, cum ar fi obligațiunile, de ce ați plăti mai mult pentru a fi pe piața de capital mai riscantă? E un nonsens, evident.
Ceea ce este bine de știut este că, recunoscând că trăim într-o perioadă de expansiune economică, ne putem poziționa mai adecvat pentru a obține beneficii din ea. Industriile care vor beneficia de acest ciclu sunt chiar cele pe care le-am văzut pentru prima oară suferind din cauza crizei financiare din 2008: orice industrie care este direct expusă cheltuielilor de consum. Mărfurile de consum, comerțul cu amănuntul și afacerile imobiliare sunt printre cele care vor beneficia cel mai mult, deoarece acum consumatorii au mai mulți bani pe care îi pot cheltui. Piața puternică a burselor, o economie în creștere și salariile în creștere înseamnă că vom vedea mai mulți oameni în magazine, gata să cheltuiască bani.
Sectorul energetic va beneficia, de asemenea, de cererea solidă datorită presiunilor inflaționiste care se construiesc. Același lucru se poate spune și despre mărfuri și utilități, deoarece prețurile materiilor prime sunt susținute de cererea ridicată.
Blocarea în venituri
Ceea ce sperie investitorii este faptul că un ciclu economic târziu se poate traduce printr-o recesiune bruscă, în care sectoarele pe care le-am menționat vor suferi și vor scădea drastic. Dar ne putem aștepta la o recesiune în următoarele câteva luni? Probabil ca nu. Acest lucru se datorează faptului că economia este încă înfloritoare, iar băncile centrale ajută în continuare economia și încep treptat să renunțe la achiziții.
Ceea ce este sigur este că de acum nu ne putem aștepta ca valorile obligațiunilor să crească, deoarece prima lecție pe piața obligațiunilor este că, dacă ratele dobânzilor vor crește, prețurile obligațiunilor vor scădea. Acest lucru nu implică faptul că nu este convenabil să investim în obligațiuni – mai degrabă contrariul. Acesta este, probabil, momentul potrivit să renunțăm la investiții… suculente în favoarea unor active mai sigure, pentru a face față unei eventuale scăderi a pieței de capital și a avea bani să investim într-o etapă ulterioară.
Althea Spinozzi este trader de vânzări la Saxo Bank.