Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Ședința FED, între speranță și agonie. Care sunt scenariile celui mai important eveniment pentru piața financiară?
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Ședința FED, între speranță și agonie. Care sunt scenariile celui mai important eveniment pentru piața financiară?
Opinii

ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Ședința FED, între speranță și agonie. Care sunt scenariile celui mai important eveniment pentru piața financiară?

Gabriela Dinu
Last updated: 18/09/2024 11:24
Gabriela Dinu 8 luni ago
Share
Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania
SHARE

Ședința Rezervei Federale din această seară se anunță a fi unul dintre cele mai importante evenimente ale anului pentru piețele financiare, Fed fiind așteptată să reducă ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de patru ani, vizând o „aterizare” ușoară, un lucru rar pentru economia SUA, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de investiții pe bursele internaționale.

Contents
Scenariul unei reduceri cu 50 de puncte de bazăScenariul favorabil este o reducere cu 25 de puncte de bază

Decizia este mai dificilă decât am putea crede. În timpul reuniunii există alte două puncte cheie pe care ar trebui să le subliniem: graficul cu puncte (dot plot) și previziunile trimestriale actualizate privind creșterea economică, ocuparea forței de muncă sau inflația.

În ceea ce privește primul aspect, perspectivele membrilor FED vor arăta o mare schimbare față de proiecțiile din iunie, când niciun membru nu anticipa mai mult de două reduceri ale ratei în acest an.

Numărul reducerilor de rate ar putea fi chiar mai important decât decizia de peste câteva ore, întrucât arată intenția și direcția viitoare a instituției. În privința proiecțiilor economice, am putea asista la o creștere a ratei a șomajului, fără a exclude o scădere a creșterii economice sau a inflației, deși săptămâna trecută BCE a avertizat cu privire la o posibilă majorare a prețurilor pe care nu am putea să o excludem nici în acest caz.

Scenariul unei reduceri cu 50 de puncte de bază

Cele două obiective ale Fed sunt stabilitatea prețurilor și încadrarea maximă a forței de muncă. Deși ani de zile evoluția prețurilor a fost prioritară, ultimele date macroeconomice au transferat o importanță mai mare evoluției pieței muncii, explică Radu Puiu.

Sub conducerea lui Powell, Rezerva Federală a făcut greșeala de a acționa prea târziu pentru a opri cel mai grav episod de inflație de la începutul anilor 1980, erodând puterea de cumpărare a gospodăriilor americane.

Dacă va acționa prea lent de data aceasta, s-ar putea confrunta cu o creștere a șomajului mai accentuată decât s-ar dori, fapt ce ar putea crea și mai multă presiune asupra economiei. Principala preocupare a piețelor în acest moment este reprezentată de ultimele date raportate privind ocuparea forței de muncă, care au arătat semne alarmante.

Rata șomajului a crescut de la 3,4% în aprilie 2023 la 4,3% în luna iulie a acestui an, ceea ce a provocat panică pe piețe, deoarece a declanșat un semnal de alarmă bine cunoscut, numit regula Sahm (rata medie a șomajului pentru ultimele trei luni depășește cu cel puțin 50 de puncte de bază cea mai mică medie trimestrială din ultimele douăsprezece luni).

Regula Sahm indică, de obicei, că economia este aproape de recesiune (media ratelor șomajului pentru lunile mai, iunie și iulie, de 4,1%, este cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât minimul de 3,5% din raportul privind piața muncii din iulie 2023).

În timp ce economia a crescut într-un ritm rezonabil de puternic în acest an, o parte din această creștere a fost realizată printr-un grad mai redus de economisire și împrumuturi mai mari.

Creșterea numărului de credite auto neperformante și de carduri de credit arată că dobânzile mai mari afectează consumul. Reducerea ratelor cu 50 de puncte de bază ar ajuta în primul rând gospodăriile și întreprinderile cu niveluri ridicate de îndatorare, dar ar afecta depozitele care ar înregistra randamente limitate.

Principalul risc al unei reduceri cu 50 de puncte de bază este că prețurile ar crește, forțând Fed să își modifice din nou politica monetară.

În cele din urmă, reducerea în continuare a ratelor dobânzilor ar putea ajuta SUA să plătească mai puține dobânzi pentru emisiunile mari de datorii acumulate în ultimii ani și pe care viitoarele guverne le-ar putea chiar crește pe termen mediu.

Scenariul favorabil este o reducere cu 25 de puncte de bază

De obicei, Rezerva Federală preferă să acționeze în mișcări de 25 de puncte de bază, deoarece aceste ajustări îi oferă mai mult timp pentru a studia efectul modificărilor politicii sale monetare precum și noile date macroeconomice.

Unii membri ar putea accelera ritmul reducerilor odată ce economia pare a continua să slăbească. O reducere cu 50 de puncte de bază ar însemna să recunoască faptul că au greșit că nu au redus ratele în iulie. De asemenea, deși economia SUA a încetinit și piața muncii a slăbit, există puține semne că se află aproape de recesiune, subliniază analistul XTB România.

Pe piața imobiliară, cererile noi de ipotecă pentru cumpărarea unei locuințe, un indicator principal al activității de cumpărare a locuințelor, au început să crească din nou în ultimele săptămâni.

Pe de altă parte, veniturile companiilor au fost mai bune decât se așteptau. 80% dintre companiile din S&P 500 au raportat câștiguri pe acțiune peste așteptări, în timp ce veniturile cresc cu două cifre, niveluri care nu au mai fost înregistrate din primul trimestru al anului 2021.

În plus, nu trebuie să excludem aspectul politic. O reducere a ratei cu 25 de puncte ar putea evita acuzații din partea lui Donald Trump potrivit cărora Fed stimulează economia pentru a îmbunătăți perspectivele electorale ale Kamalei Harris. Este de presupus că membrii Fed ar prefera să stea cât mai departe de subiectul electoral din acest an, explică Radu Puiu.

Probabilitatea de piață prezentată de indicatorul FedWatch înclină în favoarea unei reduceri duble, cu 50 de puncte de bază (63%), în timp ce un scenariu al unei reduceri simple are o pondere de 37% din așteptări.

Datele privind vânzările de retail din SUA au fost mixte. Contrar previziunilor, vânzările au crescut cu 0,1% de la o lună la alta (față de scăderea așteptată de 0,2%). În plus, creșterea din iulie a fost revizuită ascendent cu 10 puncte de bază la 1,1% (anterior: 1%).

În plus, producția industrială pentru luna august a crescut semnificativ peste așteptările pieței, împreună cu datele privind vânzările, semnalând o perspectivă promițătoare pentru un scenariu de „aterizare ușoară”, arată analistul XTB România.

Deși inflația globală tinde să scadă, inflația de bază rămâne stabilă la aproximativ 3%, cu servicii și salarii în creștere, și toate acestea fără a exclude existența unui posibil șoc extern, care ar putea împinge din nou prețurile în sus. De fapt, PCE actual este la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani în momentul în care FED începe un proces de reducere a ratelor.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

Inflația stagnează, dobânda cheie poate rămâne neschimbată, dar incertitudinile cresc. Erste revizuiește în sus prognoza pentru inflație, iar ING nu exclude ca relaxarea monetară să fie amânată până în 2026

Raiffeisen Bank lansează depozite la termen cu dobânzi peste medie și Smart Hour la curs BNR. Mihail Ion: Ne dorim să sprijinim clienții în menținerea unor obiceiuri financiare sănătoase

TAGGED: somaj, analiza xtb, Bursa, fe, investitii, scadere, dobanda, credite auto, credite, consum, economisire, FED, BCE, imprumuturi, XTB, economie, Radu Puiu, carduri de credit, Rezerva Federală, inflatie, Regula Sahm
Gabriela Dinu 18/09/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article BCR sprijină persoanele afectate de inundații în județul Galați: suport financiar pentru acțiuni umanitare și logistica necesară îndepărtării apei și nămolului
Next Article Băncile mai au doar 3 luni pentru a se conforma reglementărilor privind reziliența operațională digitală (DORA). Adrian Herdan, Devhd: ”Organizațiile care nu reușesc să se conformeze complet vor fi expuse la sancțiuni semnificative. În plus, acestea se pot confrunta cu întreruperi majore ale afacerii”

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

o zi ago

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

3 zile ago

Inflația stagnează, dobânda cheie poate rămâne neschimbată, dar incertitudinile cresc. Erste revizuiește în sus prognoza pentru inflație, iar ING nu exclude ca relaxarea monetară să fie amânată până în 2026

3 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?