Şerban Nicolae, a afirmat luni că analizează posibilitatea modificării Legii pentru prevenirea spălării banilor, astfel încât Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) să poată derula investigaţii privind activitatea unor bănci în domeniile de care se ocupă instituţia.
Amintind că „la nivelul UE s-a constatat o preocupare legată de operaţiuni de spălare de bani efectuate de bănci importante, dintre care unele au subsidiare în ţara noastră”, Şerban Nicolae l-a întrebat, în şedinţa Comisiei juridice din Senat, pe reprezentantul ONPCSB dacă există vreo investigaţie în curs a oficiului referitoare la o eventuală spălare de bani a subsidiarelor din România a acestor bănci.
„În conformitate cu legea, partea de supraveghere a instituţiilor bancare este în responsabilitatea BNR. Noi aducem eventual informaţii”, a spus reprezentantul ONPCSB.
Şerban Nicolae a adăugat că îi este greu să creadă că „bănci importante din Vest care comit acte de spălare a banilor” ar fi „ocolit” România.”
Poate e nevoie să umblăm și la lege în așa fel încât să nu constatăm că bănci importante cu subsidiare în România spală bani de ordinul miliardelor și plătesc ca să nu facă închisoare, niște persoane importante, în fapte de corupție. Penalii lor nu fac niciodată închisoare, penalii lor plătesc de ordinul sutelor de milioane, penalii lor pot să facă înțelegeri cu organismele judiciare și executive ale Uniunii Europene, dar la noi nu sunt nici măcar penali, ba, dimpotrivă, apără statul de drept, apără justiția de penali ș.a.m.d. Și mi-e greu să cred că bănci importante din Vest comit acte de spălare a banilor la un asemenea nivel fără ca o subsidiară dintr-o țară importantă, cum e România, în zona estică – pentru că era vorba de spălare de bani pe relația cu Rusia, să fie foarte clar – și mi-e greu să cred că a ocolit România, măcar pentru operațiunile financiare de acoperire”, afirmă Șerban Nicolae, potrivit Agerpres.
Luni, Comisia juridică a Senatului a adoptat un raport favorabil prin reexaminarea Legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului şi punerea în acord a prevederilor acestui act normativ cu decizii ale CCR.
Actul normativ reexaminat prevede instituirea sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului prin transpunerea Directivei UE 2015/849 a PE şi a Consiliului din 20 mai 2015 prin prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţarea terorismului.
Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, va intra în dezbaterea plenului Senatului.
Schema de albire a banilor, o favoare făcută politicienilor corupți
Schema frauduloasă la care face referire Serban Nicolae, a permis politicienilor și liderilor crimei organizate din Rusia să spele bani, să evite plata impozitelor și să-și ascundă averile în străinătate. Aceasta a fost pusă la cale de banca rusească de investiții Troika Dialog care a reuşit să canalizeze miliarde de dolari din Rusia către Occident.
În acest scandal se află cel mai mare creditor danez, Danske Bank, cu tranzacţii suspecte de aproximativ 230 de miliarde de dolari, gestionate de divizia sa estonă, în perioada 2007-2015. La aceste tranzacţii suspecte a contribuit şi banca suedeză SwedenBank și Nordea Bank. Pe lista băncilor apar şi bănci cu subsidiare la noi, precum ING, Raiffeisen, Credit Agricole sau Garanti, dar şi entităţi relevante la nivel european – ABN Amro sau Rabobank.