Sergiu Manea, CEO-ul BCR, a prezentat în acest week-end, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii la Poiana Brașov, un scenariu de dezvoltare pentru 10 ani, în 10 pași, care prioritizează
prosperitatea României și convergența reală la zona Euro și care, poate duce, în opinia sa, la dublarea produsului intern brut până în 2034.
”Este posibil să dublăm Produsul Intern Brut în următorii 10 ani? Răspunsul meu este da, nu ar trebui să ne propunem mai puţin, dar ar trebui să tratăm cu seriozitate pentru că dacă am plecat cu acest deziderat şi am organizat contextul de aşa natură, nici nu va conta că produsul intern brut al României peste 10 ani va fi crescut cu 75% sau 80%, dacă vom merge în această direcţie. Şi noi credem că elementele de intervenţie sunt la alegerile individuale, la crearea unui mediu antreprenorial sustenabil şi la crearea unei societăţi care să poată să facă pe cei care fac alegeri bune să simtă că efortul, munca, învăţarea produc rezultate aici acasă”, a explicat Sergiu Manea.
În acest context, oficialul BCR a mai declarat că România a intrat în middle income trap (capcana venitului mijlociu n.r), definită ca incapacitatea unei ţări să iasă dintr-o zonă confortabilă de venit şi să meargă mai departe. „Nu e nicio nenorocire. Sunt vreo 24 de ţări în lume conform statisticilor din 2011-2012 care depăşiseră această boală, dar între acele ţări se aflau Polonia şi Coreea de Sud. Motivul intrării în această capcană era creşterea semnificativă a salariilor, o dinamică a productivităţii inferioară şi în acelaşi timp incapacitatea acelei economii să urce pe lanţul producător de valoare”, a ținut să sublinieze bancherul.
Sergiu Manea a afirmat că ieşirea din această capcană ar trebui să însemne urcarea în Legatum Prosperity Index de la 40-50 la 15-25 şi la Indicatorul de Încredere Societală să ajungem de la 85 la în primele 30-40 de locuri. De asemenea, o ţintă ar fi dublarea PIB în următorii 10 ani.
OAMENII
Pasul 1. Ce s-ar întâmpla dacă am pune 10% pe luna din salariul mediu net lunar într-un cont de economii timp de 10 ani?

Pasul 2. Ce s-ar întâmplă dacă o gospodărie ar investi cu 10% mai mult în următorii 10 ani?

Pasul 3. Ce s-ar întâmpla dacă depozitele gospodăriilor ar crește cu 10pp față de media istorică pe an în următorii 10 ani?

Pasul 4. Ce s-ar întâmpla dacă ar crește contribuția românilor la fondurile de pensii private P3 pentru următorii 10 ani cu 10pp față de media istorică?

MEDIUL DE AFACERI
Pasul 5. Ce s-ar întâmplă dacă România ar avea 10% mai multe companii, de tip SRL, în următorii 10 ani?

Pasul 6. Ce s-ar întâmpla dacă am avea 10% mai multe companii românești listate la bursă în următorii 10 ani?

Pasul 7. Ce s-ar întâmpla dacă capitalizarea companiilor listate la bursă în acest moment crește cu 10% în următorii 10 ani?

EDUCAȚIE, SĂNĂTATE, INFRASTRUCTURĂ
Pasul 8. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar aloca 10% pe an bani în plus pentru educație?

Pasul 9. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar aloca 10% pe an bani în plus pentru sănătate?

Pasul 10. Ce s-ar întâmpla dacă rețeaua de autostrăzi din România ar crește cu 10% în medie pe an în următorii 10 ani?
