Restantele romanilor la credite au ajuns la 5 miliarde de euro iar bancile cauta solutii pentru datornici. Sau nu! In situatiile extreme, in care datornicii intra pe mana recuperatorilor de credite, inseamna ca banca s-a convins de faptul ca acestia nu mai pot rambursa imprumutul. Dragos Nichifor, analist bancar, afirma ca „unele banci ofera reesalonari ale creditelor, care inseamna reduceri pe o perioada de timp a ratei, la un nivel acceptabil, pe care si-l permite clientul”.
Insa atunci cand ajungi in incapacitate de plata nu sunt foarte multe solutii. Unele banci nu sunt deschise la negocieri, ajungandu-se astfel la executarea silita sau vanzarea creditului catre recuperatori.
„Din momentul in care bancile considera ca nu mai pot recupera banii de la un client, apeleaza la varianta de scoatere in afara bilantului si vinderea acelui debit catre recuperatori, pe o suma foarte mica. De obicei cei de la firma de recuperare ii anunta de acest lucru. Firmele de recuperare cumpara la o valoare foarte mica aceste debite. La recuperare nu se mai percepe dobanda, de aceea rata este una mult mai mica, deci este mult mai acceptabil. Un recuperator are interesul de a-si maximiza profitul, implicit gaseste solutii adiacente sa-l faca pe acel client sa platesca””, afirma analistul la postul TV Digi 24.