Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunta ca distribuit deja banii destinati Programului Prima Casa. Bancile au primit garantii de 1,2 mld. lei alocate pentru urmatoarea etapa a programului, in care institutiile de credit vor putea acorda doar finantari in lei.
BCR a primit cei mai multi bani in Programul Prima Casa
Banca Comerciala Romana (BCR) a primit, de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), un plafon de 220 milioane lei pentru acordarea de credite in cadrul Programului guvernamental Prima Casa 6, din care 70 milioane lei sunt destinati achizitionarii locuintelor contruite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
BCR beneficiaza de cel mai mare plafon distribuit in programul Prima Casa 6, in cadrul careia se acorda numai credite in moneda nationala.
BCR a fost un puternic sustinator pe tot parcursul derularii programului Prima Casa, in unele etape ajungand sa detina o cota de piata de pana la 45%. Specialistii BCR estimeaza ca vor utiliza cea mai mare parte a plafonului pana la finalul anului 2013.
Criterii de eligibilitate pentru Prima Casa 6 in lei
Poate beneficia de creditul Prima Casa 6 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul şi momentul in care a fost dobandita, sau care detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50m².
Primul pas pe care trebuie sa il faca o persoana care doreşte sa achizitioneze o locuinta prin programul Prima Casa este sa vina la banca, chiar daca nu a gasit inca locuinta de care are nevoie. Consilierii BCR ii vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimata preliminara a creditului şi rata lunara de plata. Creditul poate fi aprobat chiar si inainte de gasirea imobilului care urmeaza sa fie achizitionat, clientul avand la dispozitie 120 de zile in care sa se hotarasca ce locuinta doreste.
Dobanda este variabila şi este formata din ROBOR la 3 luni si o marja standard de 2.3 pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR si 2.5 pentru clientii care nu isi incaseaza salariul intr-un cont BCR.
Astfel, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment este de 1.045 lei (in cazul clientului care isi vireaza salariul intr-un cont BCR).
Pentru demararea creditului, clientii trebuie sa dispuna de un avans de minim 5%, iar banca accepta pana la 3 coplatitori, cu conditia ca la finalizarea creditului, atat solicitantul, cat si coplatitorii sa aiba varsta maxima de 75 ani.
Si BRD a primit un plafon de 180 milioane de lei, adica 15% din total, o treime din bani fiind destinati achizitiei de case construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Practic, din acest plafon banca poate vinde credite imobiliare cu garantia statului de 360 milioane de lei, adica in jur de 2.500 de imprumuturi.