Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna mai 2019 cu 0,4 la sută (-0,1 la sută în termeni reali) faţă de luna aprilie 2019, până la nivelul de 257.539,8 milioane de lei, se arată în datele statistice privind indicatorii monetari prezentate de Banca Națională a României.
Creditul în lei s-a majorat cu 0,7 la sută (0,3 la sută în termeni reali), iar creditul în valută exprimat în lei a scăzut cu 0,3 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,1 la sută). Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 7,7 sută (3,5 la sută în termeni reali), pe seama creșterii cu 10,3 la sută a componentei în lei (5,9 la sută în termeni reali) şi a creșterii cu 3,0 la sută a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 0,8 la sută).
Soldul creditelor în lei acordate populației de băncile comerciale a ajuns la finalul lunii mai 2019 la 99.898,4 milioane de lei, marcând o creștere de 14,5% față de perioada similară din anul anterior.
Interesant este faptul că majorarea nu este similară celor înregistrate în ultimii 5 ani, când împrumuturile în lei acordate populației au înregistrat creșteri substanțiale, depășind de multe ori pragul de creștere de 20% de la an la an. Este de menționat perioada mai 2015 – mai 2016, când procentul de creștere a finanțării în lei s-a apropiat de 34%.
Următorii 2 ani, majorarea creditării în lei s-a menținut în jurul valorii de 22%, o cauză importantă al frânării destul de agresive fiind aprobarea legii privind darea în plată din luna mai 2016. De asemenea, un alt factor care a dus la o revizuire a apetitului băncilor pentru creditare a fost reprezentat de numeroasele propuneri legislative care au vizat activitatea instituțiilor credit.
Chiar și așa, creșterile consemnate anual din 2014 de împrumuturile în lei acordate populației au pus pe gânduri Banca Națională a României, care a intervenit la finalul lui 2018 cu o măsură ce a vizat modificarea gradelor de îndatorare pentru a mai tempera apetitul pentru finanțare și pentru a pune la adăpost populația de eventualele probleme ce ar fi generate de supraîndatorare.
Consiliul de Administrație al BNR a adoptat astfel în toamna anului trecut Regulamentul pentru modificarea și completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare, măsurile având efect începând cu 1 ianuarie 2019. Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare este de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Și iată că efectele încep să se observe în evoluția creditării în lei.
Un alt element care a contribuit la temperarea creșterii împrumuturilor acordate populației este reprezentat, fără îndoială, de celebra taxă pe lăcomie, instituită de autoritățile de la București la finalul lui 2018 și modificată ulterior. Taxa pe active a obligat băncile să se gândească de două ori când aprobă o cerere de credit.