Plafonul suplimentar alocat programului Prima Casă, în sumă de 500 de milioane de lei, va fi distribuit, începând de astăzi, băncilor comerciale, potrivit unui comunicat al MFP.
„Ministerul Finanțelor Publice a aprobat alocarea pe bănci a celor 500 de milioane de lei, suma totală cu care a fost suplimentat plafonul de garanții pentru programul Prima Casă. Finanțatorii care au primit plafoane sunt: Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit”, se precizează în comunicat.
Pe lista Ministerului de Finanțe, nu mai figurează trei instituții de credit care nu au fost incluse în această etapă de suplimentare a fondurilor: Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Creditcoop, (partenere până acum în program).
Pe lista FNGCIMM, băncile încă figurează ca parteneri ai Programului Prima Casă:
„Hotărârea privind suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului total de garanții care pot fi emise anul acesta în cadrul Programului Prima casă a fost adoptată de Guvern în ședința din 28 septembrie. Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul Programului, aflate în diverse stadii de aprobare și pre-aprobare la finanțatori”, se mai arată în comunicat.
Băncile vor epuiza plafoanele în cel mult o săptămână. Prioritate vor avea dosarele deja aprobate
Plafonul alocat în data de 28 septembrie va ajunge pentru aproximativ 5.000 de clienţi. Însă, listele de aşteptare sunt lungi, băncile nu fac faţă cererilor venite din partea clienţilor, iar cei mai mulţi nu vor apuca să-și vadă dosarul aprobat și visul realizat.
A fost cerere mare de credite Prima Casă tot anul, din cauza legii dării în plată, care a dus la majorarea avansului pentru creditele ipotecare standard.
O altă Prima Casă din 2017!?
Potrivit unei analize economice publicată de UniCredit Bank, si consultată de BankingNews.ro, autoritățile ar putea reduce valoarea garanțiilor și introduce criterii de eligibilitate, in noul program Prima Casă 2017.
În 2016, guvernul a alocat 2,7 miliarde de lei (0,4% din PIB) în garanții pentru programul Prima Casă, fiind principalul element de susținere al creditelor ipotecare, deorece noul avans practicat de bănci – impus de schimbările legislative – a „deformat” piața creditelor și pe cea imobiliară.
Doar debitorii cu un venit mediu vor putea accesa Prima Casă?
Începând de anul viitor, autoritățile ar putea reduce valoarea garanțiilor și introduce un criteriu de eligibilitate bazat pe venit pentru a orienta programul către persoanele care au nevoie de asistenţă din partea guvernului, potrivit celui mai recent raport trimestrial de macroeconomie şi analiză strategică al UniCredit Bank.
Plafonul de garanții pentru anul 2016 al Programului a mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, în luna mai. Astfel, după cele două suplimentări, plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, în acest an, de 2,69 miliarde de lei.
În total, de la lansarea Programului în 2009 și până la finalul lui august 2016, au fost acordate 197.608 garanții în valoare totală de 16,88 de miliarde de lei. În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii programului Prima Casă este de 0,3%.
Gabriela DINU