Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a propus ca Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante să fie deconectate de la din sistemul internațional de tranzacții și mesagerie SWIFT, într-o nouă lovitură pentru sistemul financiar rus din cauza războiului din Ucraina.
„Putin trebuie să plătească un preț mare pentru agresiunea sa brutală”, a spus șefa executivului UE, într-un discurs despre Ziua Europei ce va fi aniversată săptămâna viitoare.
„Astăzi vă prezentăm cel de-al șaselea pachet de sancțiuni. Sberbank – de departe cea mai mare bancă din Rusia (37%) și alte două bănci majore vor fi scoase din Swift. Prin această decizie, lovim băncile critice din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rus și pentru capacitatea lui Putin de a distruge. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rus de sistemul global”, a spus Von der Leyen.
Rezistența politică este mai mică atunci când stau în balanță interesele economice
Pentru a reduce drastic fluxul de bani către Kremlin și, prin urmare, capacitatea financiară a Rusiei de a derula un război în Ucraina, toate națiunile ar trebui să impună sanctiuni care contează. În același timp. Noile sanctiuni anunțate astăzi prevăd și renuntarea la petrolul rusesc pentru 6 luni, nu și la gazele rusești. Dacă se ajunge la un acord – Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia se numără printre ţările care au manifestat obiecţii.
Anunțul de miercuri marchează o accentuarea strategiei UE față de băncile rusești. Dar reamintim că se vorbește despre aceste măsuri încă din 1 martie. Chiar dacă măsurile trebuie să fie adoptate treptat, acestea contează dacă sunt luate unanim. Până acum, banca era doar o propunere pentru UE, in timp ce Regatul Unit și SUA deja au aplicat sancțiuni pentru băncile rusești.
Cum va fi afectată Rusia
O astfel de mișcare schimbă dramatic impactul asupra economiei Rusiei, va afecta tot mai mult capacitatea companiilor internaționale de a opera în Rusia, de a face plăți pentru Rusia, de a alimenta Rusia cu bani.
Toate sancțiunile au complicat activitatea sectorului financiar rus și acordurile deja semnate cu părțile străine. Desigur, există costuri mai mari asociate cu efectuarea decontărilor valutare și a conversiilor prin țări din Asia sau din alte părți.
Noua listă de sancțiuni va trebui aprobată de cele 27 de statele membre ale Uniunii Europene.
Până pe 15 aprilie 2022, sancțiunile impuse de UE au lovit doar 26% din sectorul bancar rus, potrivit Institutul Peterson pentru Economie Internațională.
Multe bănci de stat din Rusia, inclusiv cei mai mari creditori Sberbank și VTB, sunt deja supuse sancțiunilor occidentale impuse după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014. Spre exemplu, acestea nu pot obține finanțare pe termen lung în străinătate. Noile sancțiuni ar aduce o „lovitură suplimentară”, deoarece toate tranzacțiile în dolari cu băncile desemnate vor fi interzise, arată o analiză SP Global.
Accesul băncilor ruse la sistemul financiar global este tot mai restricționat
De la începutul conflictului, nouă bănci de importanță sistemică din Rusia sunt pe lista neagră a sanctiunilor: Sberbank, VTB Bank, Gazprombank JSC, Credit Bank of Moscow PJSC, JSC Alfa-Bank, JSC Russian Agricultural Bank, PJSC Bank Otkritie Financial Corp., Promsvyazbank PJSC și PJSC Sovcombank.