OUG 114 este o nebunie totală, declară la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor. El comentează afirmația ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, care susținea recent că Ordonanța privind măsurile fiscale este ”cel mai curajos act normativ de după Revoluție”.
Kelemen Hunor spune că ”domnul Teodorovici e un om simpatic, dar greșește. Limita între curaj și nebunie e o limită foarte subțire. Cred că a trecut de linie, ăsta nu e curaj, asta e o nebunie totală. Am spus în decembrie, am spus în ianuarie, am spus în februarie, mai repet o dată: a greșit, greșește.
Nu poți să dai o OUG prin care bulversezi tot sistemul fiscal și nu numai, cu câteva zile înainte de Anul Nou, cu aplicabilitate imediat de la 1 ianuarie. Nu lași șase luni nici măcar pentru administrație să se pregătească, nu lași nici măcar așa cum scrie legea, șase luni de zile pentru bănci, pentru firme, pentru societăți și așa mai departe”.
Liderul UDMR atrage atenția că OUG 114 riscă să fie adoptată tacit de Senat: ”Eu cred că toată OUG 114, noi am depus și multe amendamente, vom mai depune amendamente, trebuie dezbătută cu urgență la Camera Deputaților, că mâine va trece tacit de Senat sau poimâine.
Acolo am înțeles că au depus toate amendamentele toți colegii din toate zonele, dar nu s-a dezbătut, fiindcă ministerul nu a avut timp să analizeze aceste propuneri, dar foarte repede ar trebui să introducem pe ordinea de zi a Camerei. Eu de la bun început am spus că în acest moment cea mai bună soluție ar fi fost prorogarea termenului până în 2020 și dezbaterea și adoptarea până în iunie”, spune liderul UDMR la RFI.
Guvernul întârzie să vină cu soluții de mai bine de o lună, după declanșarea scandalului privind taxa pe lăcomie.
ALDE anunță că este nemulțumită de PSD care refuză sa negocieze pe tema OUG 114.
Coaliția poartă negocieri intense pe unele modificări din OUG 114, dar nu au ajuns încă la un acord, potrivit unor surse din Parlament.
Ministrul de Finanțe afirma în această dimineață că statul ar putea renunţa la taxarea unor active financiare ale băncilor, precum titluri de stat, finanţările pentru economie, fonduri europene, sau credite din Prima Casă. Mai mult, taxa pe active ar urma să fie aplicată semestrial, nu trimestial.
Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut o serie de declarații despre OUG 114 care afectează activitatea companiilor. Ieri, Tăriceanu vorbea despre posibile modificări și la taxa impusă băncilor. Până azi, niciuna dintre variantele dezbătute de coalitie nu au fost agreate.
Între timp, negocierile și întâlnirile vor continua până când se vor găsi soluții mai acesibile pentru implementarea Ordonanței 114.