2022 va rămâne un an special pentru multe dintre cele mai mari instituții de credit din bankingul românesc. Evoluțiile consemnate de Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și OTP Bank în perioada ianuarie – septembrie a.c. constituie confirmarea faptului că 2022 va genera câteva surprize în topul celor mai mari bănci din țara noastră după valoarea activelor.
Banca Transilvania a sărit pragul de 20% cotă de piață
Criza financiară din 2008 a însemnat o reașezare a industriei bancare locale, 2008 fiind ultimul an în care o bancă din România a reușit să acopere o cotă de piață mai mare de 20%. Este vorba despre BCR care avea atunci o felie de 20,3% din piață. Un an mai târziu, BCR cobora deja la 19,1%. Acum, rapoartele financiare ne arată că Banca Transilvania a reușit, după primul semestru, să depășească acest prag psihologic de 20% cotă de piață. Conform datelor Băncii Naționale a României, în iunie 2022, activele din portofoliile instituțiilor de credit din România totalizau 664,4 miliarde de lei. Cum Banca Transilvania raportase după primele șase luni din 2022 active în valoare de 133,8 miliarde de lei, rezultă o cotă de piață de 20,1%.
Raiffeisen Bank devansează ING Bank și redevine după 6 ani a patra cea mai mare bancă din România
Înainte de anul 2016, Raiffeisen Bank era obișnuită cu cea de-a patra poziție în topul băncilor după active, ba chiar în 2010 instituția de credit cu acționariat austriac prindea podiumul, în urma BCR și BRD. După 2016, Raiffeisen Bank a jonglat cu locuri 5 și 6, fiind într-o competiție directă cu UniCredit Bank și CEC Bank. Mai nou, Raiffeisen Bank a intrat într-o luptă umăr la urmăr cu ING Bank, instituție care în urma creșterii accelerate a cotei de piață din perioada 2016-2019 a ajuns până pe a patra poziție în topul băncilor după valoarea activelor. Banca olandeză a reușit să se mențină în buza podiumului până la finalul anului 2021. Rapoartele financiare după primul semestru din acest an relevă faptul că Raiffeisen Bank (active = 60,4 miliarde de lei) a depășit ING Bank (active = 60,1 miliarde de lei), redevenind după 6 ani a patra cea mai mare bancă din România. Interesant este că, în perioada iulie – septembrie 2022, Raiffeisen Bank și-a accelerat creșterea, ajungând la finalul trimestrului al treilea la active în valoare de 62,04 miliarde de lei. Pentru ING Bank nu există deocamdată datele pentru același interval, însă este puțin probabil ca aceasta să fi înregistrat o viteză de creștere mai mare decât Raiffeisen Bank, astfel încât să recupereze și diferența dintre cele două bănci înregistrată la finalului lunii iunie 2022.
UniCredit Bank revine în fața CEC Bank, după ce banca de stat reușise în 2021 să le ”fure” italienilor poziția a șasea în clasament
2021 a constituit pentru CEC Bank un an special din punctul de vedere al acumulării de cotă de piață, reușind performanța de a depăși UniCredit Bank în clasamentul după valoarea activelor cu cele 50,6 miliarde de lei, față de 50,1 miliarde de lei cât avea banca italiană. Datele după primul semestru 2022 ne arată însă că fericirea nu a durat foarte mult timp. UniCredit Bank a turat motoarele la maximum, încheind perioada ianuarie – iunie 2022 cu active de 54,4 miliarde de lei, cu peste un miliard de lei mai mari decât CEC Bank.
OTP Bank trece peste Alpha Bank și ocupă cea mai bună poziție de la înființare
O altă surpriză a topului băncilor din România după valoarea activelor este dată de faptul că Alpha Bank a pierdut locul opt în clasament, în favoarea OTP Bank. Situațiile financiare ale celor două bănci după activitatea din primele trei trimestre din 2022 arată că OTP Bank a ajuns active în valoare de 21,4 miliarde de lei, cu peste un miliard de lei mai mari decât Alpha Bank (aproximativ 20,3 miliarde de lei).