Prestigioasa revista “The Banker” a publicat clasamentul primelor 1.000 de bănci mondiale. Potrivit jurnalistilor The Banker, rezultatele consemnate de instituțiile de credit sunt „calmul dinaintea furtunii”, pentru că industria bancară globală este în formă bună. Încă!
Publicația “The Banker” a analizat, în detaliu, în cadrul „Top 1000 World Bank” cât de bine s-au comportat băncile din primele 20 de economii ale lumii, în ultimul an, și cât de pregătite au intrat în criza sanitară generată de pandemia de coronavirus.
Economiile din întreaga lume au fost afectate de COVID-19, rezistența sistemului financiar global fiind inevitabil pusă din nou la încercare. O notă optimistă în toată această mare incetitudine este reprezentată de semnalele bune ce vin din partea sistemului bancar mondial. Analizele jurnaliștilor The Banker arată că în prezent sistemul bancar este mai sigur, mai bine valorificat și mai rezistent în fața perturbărilor economice, față de criza din 2008. ”În circumstanțele actuale, cerințele de reglementare introduse în urma crizei din 2007-2008, ce atunci păreau oneroase, acum își pot dovedi valoarea”, notează sursa citată.
Cele mai mari bănci din lume: China și SUA își împart primele locuri
Cele mai mari bănci din China și-au crescut avantajul față de băncile americane, potrivit celui mai recent clasament al băncilor din Top 1000 Băncile Mondiale.
ICBC a rămas pe primul loc, urmată de China Construction Bank, Banca Agricolă din China și Bank of China. Cele patru bănci chineze au crescut mai repede și au avut profituri mai mult decât cele patru bănci americane prezente din Top 10, arată datele The Banker.
În total, băncile chineze și-au majorat capitalul cu 14% față de doar 3% cat au avut băncile americane.
Potrvit sursei citate, profiturile bancilor chineze au crescut cu 5,7% de la 312 miliarde dolari la 330 miliarde dolari. De remarcat! Pofiturile băncilor chineze reprezintă 28% din totalul profiturilor din Top 1000.
Bank of China a fost fondată în 1912, este cea mai veche instituţie financiară a Chinei, cu cea mai mare prezentă la nivel mondial. Are sucursale pe toate continentele, în 60 de ţări şi regiuni. Din decembrie 2019, banca a intrat şi pe piaţa din România.
Cum se prezintă băncile europene
Analiza The Banker arată că marile bănci europene nu au fost (încă) afectate puternic de pandemie și s-au clasat relativ bine în Top. Unele bănci s-au străduit să genereze profituri remarcabile și au avut oportunități de creștere, iar datele The Banker certifică îmbunătățirea capitalurilor pentru majoritatea instituțiilor financiare europene .
Schimbarea majoră sesizată in topul primelor 25 de bănci din Europa de Vest este căderea Deutsche Bank. În ediția din 2019 a Topului alcatuit de The Banker, creditorul german se clasa pe locul șapte în regiune și pe locul 27 în lume. În clasamentul din 2020, banca a scăzut pe locul 10 în vestul Europei și pe locul 32 la nivel global. Această scădere în clasament a se traduce printr-o pierdere de 10,3% din capital.
De remarcat că unele bănci din TOP 10, precum Societe Generale (BRD), Credit Agricole Bank sau BNP Paribas sunt prezente și în România.
Instituțiile financiare din Europa Centrală și de Este au înregistrat o creștere puternică a rezultatelor în clasamentul acestui an, majoritatea acestora îmbunătățindu-și pozițiile de capital. Acest lucru garantează capacitatea lor de a face față incertitudinilor viitoare și de a sprijini piețele în care își desfășoară activitatea, punctează analiza The Banker.
În Europa centrală și de Est, singura schimbare notabilă în topul celor mai mari cinci bănci după capital este creșterea rușilor de la Gazprombank pe poziția a treia. Și astfel, polonezii de la PKO Bank au coborât pe locul patru, în timp ce Alfa Bank din Rusia rămâne pe locul cinci fără nicio schimbare.
Băncile din Rusia au avut o performanță puternică, capitalul de rang I a crescut cu 30%, acesta fiind cel mai mare procentaj agregat pentru orice țară.
Aproape toți creditorii ruși s-au bucurat de câștiguri notabile în pozițiile clasamentului 2020. De exemplu, Sberbank, care ocupă primul loc în CEE, și-a mărit capitalul de nivel 1 cu 30,4%, la 70,7 miliarde de dolari, în timp ce VTB Bank a adăugat 28,5%.
Remarcăm și o creștere semnificativă în clasamentul regional a OTP Bank. Ungurii au urcat de la locul nouă în 2019 la locul șase în 2020. În schimb, Banca Gospodarstwa Krajowego din Polonia a coborât pe poziția a 10-a în ultimul clasament, de la a opta loc în ediția anterioară.
Cealaltă schimbare notabilă pe care o punctăm, în topul printre primilor 25 de creditori ai regiunii, este creșterea PrivatBank din Ucraina. În clasamentul din 2019, banca a ocupat locul 18, în timp ce în ediția 2020, aceasta a ajuns pe poziția a 12-a.
Banca Transilvania, prima bancă din România prezentă în TOP
In topul regiunii din care facem și noi parte, România se pozitionează pe locul 14 prin Banca Transilvania. Dar dacă clujenii sunt deja o prezență constantă în TOPUL The Banker, marea surpriză vine de la CEC Bank – clasată pe poziția a 24-a.
Banca Transilvania ocupă locul 14 In Europa de Est și pozitia 478 în lume, prima bancă românească în TOP. CEC Bank se situează pe pozitia 24 în regiune și 768 în lume.
TOP 10 bănci din Europa
Primelor 10 bănci europene, după capital, remarcam prezenta unui sistemul bancar de renume, respectiv Marea Britanie, prezentă în top prin HSBC și Barclays. Puterea sectorului bancar francez este ilustrată de prezența a nu mai puțin de patru bănci: Crédit Agricole pe locul doi (a fost pe primul loc în 2004), BNP Paribas al treilea, Grupul BPCE al cincilea și Crédit Mutuel al 10-lea. Banco Santander (Spania) prezintă cea mai consistentă evoluție ascendentă de la poziția a șaptea în 2003, apoi se trece în jumătatea superioară a tabelului în 2004 – 5 și rămâne acolo. În prezent se află pe locul patru.
Alte două bănci completează clasamentul: Deutsche Bank din Germania pe locul șapte, în ciuda numeroaselor provocări cu care s-a confruntat, și UniCredit din Italia pe locul nouă, exact acolo unde era la începutul anilor 2000.