Cardul de debit este un „accesoriu” nelipsit din portofelul tot mai multor romani, iar pentru faptul ca in cele mai multe cazuri asemenea instrumente de plata au rolul de a incasa salariul, cardurile de debit au fost botezate carduri de salariu. Chiar si numarul pensionarilor care detin un card de debit prin care isi incaseaza pensia este in crestere. Si tinerii liceeni sau studentii apeleaza la un card propriu, care le asigura plati fara frontiere si fara riscuri.
Alegerea unui card de debit da multora insa batai de cap, deoarece un numar impresionant de banci detin un astfel de produs. In aceste conditii este bine ca viitorul utilizator sa urmareasca anumite elemente atunci trebuie sa-si aleaga cardul de credit.
Conditiile de acordare si costurile sunt cele mai importante aspecte ce trebuie analizate cu atentie, atunci cand esti pus in situatia de a alege un card de debit.
Spre exemplu, exista banci unde emiterea cardului costa, mai ales daca alegi unul cu tehnologie de ultima generatie (contactless), pentru care trebuie sa platesti 15 lei. Daca pretul de emitere a cardului il platesti doar la inceput, trebuie sa fii atent la costurile de administrare lunare/anuale si, mai ales, la comisioanele de care te „lovesti” la fiecare utilizare, pentru retragerea de numerar sau interogarea soldului.
Exista banci care nu percep comision de administrare a cardului, cum este cazul Banca Transilvania, ING Bank (daca optezi pentru primirea salariului pe acest card) sau Marfin Bank. Alte institutii de credit mizeaza pe un comision mediu lunar de 2,5 lei. CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si BCR se numara printre bancile care se incadreaza in aceasta limita. Cele mai mari costuri lunare pentru administrarea contului curent le intalnim la UniCredit Tiriac Bank (7,5 lei) si OTP Bank (5 lei).
Nici analiza costurilor pentru interogarea soldului nu trebuie sa treaca neobservata, mai ales pentru ca multi clienti folosesc aceasta operatiune. Numerosi romani s-au obisnuit sa mearga la ATM-ul bancii emitente pentru a verifica suma disponibila in cont, fara sa stie ca operatiunea este taxata de banca. Mai mult, daca operatiunea nu este efectuata la banca emitenta, costurile cresc. Spre exemplu, daca ai un card emis de BRD, interogarea soldului la bancomatele bancii franceze te va costa de 0,2 lei. Daca insa apelezi la ATM-urilor altor banci, interogarea soldului va subtia contul cu 1 euro (circa 4,4 lei). Bancile care nu comisioneaza clientii pentru interogarea soldului la propriul bancomat sunt Volksbank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank si Marfin Bank. Majoritatea bancilor are un comision de 0,3 lei pentru fiecare interogare a soldului. Cel mai mic comision il regasim la BCR si BRD (0,2 lei). Libra Bank si Banca Comerciala Carpatica au cele mai mari comisioane, de 1 leu pe operatiune.
Cu siguranta, cea mai monetizata operatiune este retragerea de numerar de la bancomat. Bancile au inteles ca aceasta operatiune este „cea mai iubita” de clienti si o speculeaza la maximum. Romanii inca isi doresc sa simta banii cum le trec prin mana. Iar acest lucru se plateste. Mai ales daca alegi sa nu faci operatiunea la banca emitenta. Pentru retragerea de numerar de la ATM-urile proprii, doar Banca Transilvania, ING Bank si Marfin Bank nu percep comision. In segmentul inferior al comisioanelor regasim CEC Bank, cu 0,1% din suma retrasa de la bancomatele proprii. Cele mai multe banci percep un comision de 0,2%. Cand ai nevoie de bani lichizi este bine sa mergi de la bancomatul bancii emitente. Spre exemplu, daca vrei sa retragi 100 de lei de pe un card emis de BRD, banca te va comisiona cu 0,2% la bancomatele proprii, adica operatiunea te va costa 20 de bani. Daca mergi insa la un alt bancomat, costul va fi de 1% + 4 lei, adica vei plati 5 lei pe operatiune.
Un alt aspect important este reprezentat de posibilitatea de a beneficia de un descoperit de cont. Astfel, este important de stiut ca daca instrumentul de plata este propus de firma la care lucrezi, poate insemna un beneficiu in directia obtinerii unui descoperit de cont, cuprins in general intre 1 si 6 salarii nete lunare.
Publicatia online www.BankingNews.ro a analizat costurile pentru emiterea si utilizarea unui card de debit si a realizat un top al celor mai bune trei produse de profil, raportandu-se insa si la reteaua bancomatelor disponibile la fiecare banca, in conditiile in care costurile pentru utilizarea cardului difera daca apelam la un ATM care este proprietatea altei banci.
* Banca Transilvania – Visa Electron – comision zero pentru emitere, administrarea contului si retragerea de numerar. Banca dispune de una dintre cele mai mari retele de ATM-uri si propune o intreaga lista de alte servicii atasate.
* ING Bank – ING Card Complet – comision zero pentru administrarea contului (fara costuri daca iti incasezi salariul/pensia) si retragerea de numerar. Serviciul de Internet Banking cu parola si SMS este disponibil fara taxe de administrare. ING Bank are insa o retea de bancomate de talie medie.
* Marfin Bank – Marfin Visa Electron Card Debit – ofera cele mai mici costuri insa ATM-urile disponibile clientilor sunt cele mai putine. Comisionul este zero pentru emitere, administrare cont, interogare sold si retragere numerar. Din pacate insa, banca nu detine decat 37 de bancomate in intreaga tara, dintre care 9 in Bucuresti.