Potrivit unui studiu realizat de Axa Asigurari, romanul economiseste doar pentru accesul rapid la bani si profitul pe termen scurt. Studiul mai releva si care sunt prioritatile financiare ale romanilor atunci cand se gandesc sa economiseasca: sanatatea, familia, serviciul si copiii. Astfel, cel mai mare procentaj de respondenti au fost de acord asupra faptului ca pentru imbolnaviri grave trebuie sa existe totdeauna economii. La fel, pentru protectia financiara a familiei, in cazul decesului unuia dintre sustinatori.
TOP prioritati financiare ale romanilor
1. Depozitul
2. Creditul
3. Pensia privata
In acest context, in functie de prioritatile financiare ale respondentilor, cel mai relevant produs este depozitul bancar, vazut de majoritatea ca principala sursa de rezolvare a riscurilor ce trebuie acoperite, de la studiile si asigurarea locuintei pentru copii, pana la probleme de sanatate si protectie financiara in caz de somaj sau deces.
Creditul bancar este perceput ca o solutie pentru a-i cumpara copilului o locuinta, a-i asigura acestuia studiile si chiar pentru rezolvarea unor probleme de sanatate.
Imediat in topul preferinţelor romanilor urmeaza investitia in fondurile de pensii private, considerate ca fiind cele mai sigure metode de asigurare a unei vieti confortabile dupa retragerea din activitate, iar, dupa acestea, asigurarea de sanatate.
Clasamentul produselor de economisire si investitii preferate de populaţie continua cu asigurarile de viata cu componenta de economisire pentru copii. Asigurarea de viata simpla, care asigura doar protectia familiei in cazul decesului sustinatorului, precum si asigurarea de viata cu plan de pensie sunt urmatoarele produse interesante pentru investitorii romani, in timp ce investitiile in asigurari cu componenta investitionala, tip unit linked si in actiuni bursiere, unitati de fond sau bonduri, sunt pe ultimele locuri.
Si cu toate aceste informatii bine intiparite in minte, 57% dintre cei intervievati recunosc ca nu au economisit nimic in ultimele 12 luni.
Cei care au totusi obiceiul de a economisi, prefera investitiile cu profit pe termen scurt (40% dintre respondenti), iar 24% apreciaza modalitatile de economisire care permit retragerea banilor in orice moment. 13% sunt interesati de instrumentele fara risc, in timp ce 23% prefera investitiile pe termen lung.
Studiul releva ca profitul pe termen lung este mai interesant pentru populatia din Ardeal, angajati, locuitori din orase mici, barbati si neutilizatori de internet. Populatia ocupata din Oltenia, Banat, Crisana si Maramures, cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani, este mai preocupata de instrumentele cu componenta de protectie a familiei. In plus, persoanele cu venituri mai mici, dar care isi pot permite o rata de economisire pe langa cheltuielile obligatorii, sunt inclinati sa opteze pentru un instrument cu o componenta de protectie. La fel, cei care s-au confruntat cu o inrautatire a propriei situatii financiare in ultimele 12 luni. Astfel, procentajul celor interesati doar de siguranta profitului este de 40%, in timp ce persoanele interesate sa asigure o protectie minima familiei si sa obtina profit pe termen scurt reprezinta 37% din total. Doar 9% dintre intervievati merg spre produsele de investitii pe termen lung, dublate de protectia familiei, iar 14% opteaza doar pentru componenta de protectie a familiei. Pentru 81% dintre respondenţi, foarte important este accesul rapid la bani. Circa 21%, oameni cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani, cu studii superioare, angajatori sau manageri, utilizatori de internet si cu standarde inalte de viata, considera ca merita sa investesti pe termen lung, in ciuda deprecierii banilor.
„Exista un segment, de circa 21%, dintre respondenti, cu un standard de viata inalt, angajatori sau manageri care considera ca merita sa investesti pe termen lung”, afirma Violeta Ciurel, presedinte, Axa Asigurari.
De ce vor romanii sa economiseasca
13,4% dintre intervievati isi doresc sa aiba cash pentru cazul in care vor avea o problema de sanatate
12,9% isi doresc sa ofere siguranta financiara celor dragi prin diverse instrumente, in cazul unui deces
11,6% isi doresc sa aiba o rezerva de bani pentru cazul in care isi vor pierde locul de munca