O tranziție verde mai rapidă ar aduce beneficii cetățenilor europeni, companiilor și băncilor, constată testul de rezistență climatică la nivelul întregii economii al BCE. Chiar dacă acest demers implică inițial investiții mai mari și costuri mai mari cu energia, riscurile financiare scad semnificativ pe termen mediu, arată analiza.Întârzierea tranziției înseamnă ratarea obiectivelor Acordului de la Paris și amplificarea riscurilor fizice care sunt mult mai costisitoare.
Banca Centrală Europeană a publicat recent rezultatele celui de-al doilea test de stres climatic la nivel de economie, după cel din septembrie 2021. Datele arată că tranziția către o economie neutră din punct de vedere al carbonului este una dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă Europa în prezent. Rezultatele noului exercițiu de stres climatic arată că, cu cât tranziția are loc mai devreme, cu atât costurile și riscurile pentru economie și sistemul financiar sunt mai mici.
BCE a folosit datele de la 2,9 milioane de companii şi 600 de bănci din zona euro, cu o expunere totală de aproape 3.000 miliarde de euro (3.220 miliarde de dolari), fiind unul din cele mai cuprinzătoare studii privind costurile economice ale realizării obiectivelor de reducere a emisiilor stabilite conform Acordului de la Paris.
Luis de Guindos, Vicepreședinte BCE: Amânarea poate fi mai ușoară și mai puțin costisitoare astăzi, dar înseamnă că vom plăti un preț mai mare mâine
„Trecerea mai rapidă către neutralitatea carbonului este de departe cea mai bună modalitate de a încetini schimbările climatice. Este posibil să fie nevoie de mai mult efort pe termen scurt, dar pe termen lung va costa mai puțin”, spune vicepreședintele BCE Luis de Guindos.
„Trebuie să ajungem la neutralitatea carbonului pentru a evita riscurile existențiale pentru natură, oameni și economiile noastre. Și trebuie să începem să facem schimbări în curând. Amânarea poate fi mai ușoară și mai puțin costisitoare astăzi, dar înseamnă că vom plăti un preț mai mare mâine: daunele aduse mediului și economiilor noastre din cauza creșterii temperaturilor vor fi mult mai grave. De fapt, cu cât finalizam mai devreme și mai repede tranziția către verde, cu atât costurile și riscurile globale sunt mai mici”, declara Guindos.
„Avem nevoie de politici decisive pentru a asigura o tranziție mai rapidă către o economie cu zero emisii de carbon, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris. Mișcarea în ritmul actual va crește riscurile și costurile pentru economii și sistemul financiar. Există o nevoie de accelerare pe drumul către Paris”, mai spune vicepreședintele BCE Luis de Guindos.
Testul de stres analizează reziliența firmelor, gospodăriilor și băncilor la trei scenarii de tranziție, care diferă în ceea ce privește calendarul și ambiția:
- o „tranziție accelerată”, care generează politici și investiții ecologice în avans, conducând la o reducere a emisiilor până în 2030, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris;
- o „tranziție tardivă”, care continuă calea actuală, dar nu se accelerează până în 2026 (și este încă suficient de intensă pentru a obține reduceri de emisii aliniate la Paris până în 2030);
- o „tranziție întârziată”, care, de asemenea, începe abia în 2026, dar nu este suficient de ambițioasă pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris până în 2030.
Rezultatele arată că firmele și gospodăriile pot obține beneficii, în mod clar, dacă se adoptă o tranziție mai rapidă
În timp ce o tranziție mai rapidă implică inițial investiții mai mari și costuri mai mari ale energiei, riscurile financiare scad semnificativ pe termen mediu. Atât profiturile, cât și puterea de cumpărare sunt mai puțin afectate deoarece investiția anticipată în energie regenerabilă se amortizează mai devreme și, în cele din urmă, se reduc cheltuielile cu energia.
Implementarea politicilor verzi şi a investiţiilor pentru renunţarea la combustibilii fosili costă
În tranziția accelerată, investițiile ecologice ale firmelor din zona euro cresc la 2 trilioane euro până în 2025, în timp ce se ridică la doar 0,5 trilioane EUR în celelalte două scenarii.
În tranziția tardivă, investițiile ecologice ajung din urmă cu tranziția accelerată până în 2030, deoarece ambele ating un total de 3 trilioane euro, în timp ce acestea rămân mai mici în tranziția întârziată. Pentru ca acesta să ajungă din urmă, investițiile verzi trebuie să crească rapid, punând firmele la un risc mai mare, în special în sectoarele mari consumatoare de energie, cum ar fi producția, mineritul și electricitatea, cu nivelurile datoriilor în creștere și profiturile scăzând de aproximativ două ori mai mult decât pentru euro mediu.
Concluzia BCE?
Dacă acționăm acum, va fi mai bine în viitor – pentru natură și economiile noastre. Să alegem calea rapidă către Paris înainte să fie prea târziu.
Dacă companiile sunt expuse riscului, la fel sunt și băncile care le împrumută
Băncile sunt expuse la cel mai mare risc de credit dacă tranziția trebuie grăbită într-o etapă ulterioară și investițiile sunt necesare rapid la costuri mai mari. În tranziția tardivă, băncile se pot aștepta ca riscul lor de credit să crească cu peste 100% până în 2030 față de 2022, în timp ce în tranziția accelerată, creșterea este de doar 60%.
Deși implică mai puține investiții în general, lipsa obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon exacerbează semnificativ impactul riscului asupra economiei și a sectorului financiar, arată analiza BCE.