Componenta de “Finanțare de impact” din programul Social Impact Banking (SIB, Banking cu impact social) al UniCredit Bank, implementată recent pe piața din România, sprijină deja primii beneficiari. Scopul acesteia este de a oferi împrumuturi pe termen lung și suport prin educație financiară pentru proiectele care generează pe lângă beneficiul economic și un impact clar și măsurabil pentru comunitate. Din momentul lansării, au fost aprobați circa 500.000 de euro în susținerea de proiecte în contextul acestei componente, alocați unor inițiative cu componentă socială din domeniul educației și serviciilor medico-sociale.
Ramona Costache, Director Social Impact Banking, UniCredit Bank: „Dificultățile perioadei actuale pun o presiune suplimentară asupra grupurilor defavorizate. În acest context, suntem mai hotărâți ca oricând să susținem proiecte care au un impact social pozitiv în comunitățile lor. Recent, ne-am luat angajamentul să susținem primele trei proiecte în contextul componentei de Finanțare de impact a SIB – în domeniul educației și al serviciilor medico-sociale – și programul este în continuare deschis pentru orice proiect eligibil care dovedește că poate genera un impact pozitiv clar și măsurabil în comunități”.
În satul Piscu, din județul Ilfov, SIB UniCredit oferă suport Asociației Gaspar, Baltasar & Melchior pentru facilitarea accesului la educație în școala primară Agatonia. Copiii care provin din categorii dezavantajate din Piscu și din satele din apropiere vor avea șansa să participe la cursuri într-o instituție de învățământ privată. Acest lucru nu va reprezenta doar o oportunitate de a învăța concepte noi, dar va fi și o ocazie de creare a unei legături mai strânse față de cultura românească.
În Năvodari, Constanța, UniCredit va sprijini Grădinița Albă ca Zăpada. Proiectul va avea un puternic impact social pe plan local, deoarece facilitează accesul copiilor din familii defavorizate la o grădiniță modernă, și, astfel, la o educație mai bună. Finanțarea contribuie la finalizarea proiectului de investiție către care societatea a canalizat mare parte a resurselor încă din anul 2016, din momentul achiziționării terenului pe care se construiește clădirea grădiniței.
Nu în ultimul rând, în Bacău, UniCredit Bank susține Asociația Grădina Bunicilor să achiziționeze imobilul în care funcționează în prezent un cămin pentru persoanele vârstnice cu boli cronice sau terminale, oferindu-le cazare și îngrijire paliativă, să crească numărul de paturi și să îmbunătățească serviciile de asistență. Fondatorii acestei asociații au multă experiență în această zonă de activitate și au alte câteva proiecte sociale în plan, pe care banca își propune să le susțină.
Componenta de Finanțare de impact se adresează clienților care pot fi, de exemplu: companii cu orientare pe profit care au și un obiectiv social, companii non-profit care reinvestesc profiturile obținute, parteneriate public-privat care generează impact social etc. Împreună, componentele Finanțare de impact, Microcredit și Educație financiară și incluziune reprezintă programul Social Impact Banking (SIB, Banking cu impact social), angajamentul UniCredit de a construi o societate mai echitabilă și mai incluzivă.