Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: De ce cred că presupusa vânzare a BRD de către francezii de la Société Générale ar putea fi o decizie inoportună, cu accente de disperare
Share
Notification Show More
Latest News
Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov
Stiri de top
Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local
Stiri de top
Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG
Stiri de top
FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci
Stiri de top
”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%
Analize Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > De ce cred că presupusa vânzare a BRD de către francezii de la Société Générale ar putea fi o decizie inoportună, cu accente de disperare
OpiniiTop newsStiri de top

De ce cred că presupusa vânzare a BRD de către francezii de la Société Générale ar putea fi o decizie inoportună, cu accente de disperare

Cornel Dinu
Last updated: 12/02/2024 9:43
Cornel Dinu 1 an ago
Share
SHARE

Ca o strategie de comunicare pusă la punct, înainte de primi întrebări de la jurnaliști pe tema informațiilor privind presupusa dorință a francezilor de a vinde subsidiara din România, Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Société Générale, a ținut să comenteze, în cadrul conferinței de presă prilejuite de prezentarea bilanțului pe 2023, informațiile vehiculate în media printr-un sec: ”Nu pot să comentez aceste zvonuri!”, justificat de listarea la bursă a companiei.

Contents
BRD este pe cai mari, performanțele peste așteptări făcând din 2023 cel mai bun an din istoria sa pe piața româneascăBRD a făcut un profit istoric în 2023, bifând cel de-al 10-lea an consecutiv când termină pe plusBRD s-a adaptat cerințelor pieței, accelerând digitalizarea prin investiții majore, iar rezultatele au început să se vadăVânzarea BRD presupune o investiție mult prea mare pentru o piață, care chiar dacă este promițătoare, nu este foarte prietenoasăVa judeca Société Générale la fel de superficial situația BRD de astăzi cum a procedat în 2009 când a intrat în negocieri pentru a cumpăra Banca Transilvania?

Chiar dacă a catalogat subiectul presupusei intenții de vânzare a BRD drept ”elefantul din cameră”, declarația ”Nu pot să comentez aceste zvonuri!” este nepotrivită, din punctul meu de vedere, pentru că nu închide discuția și lasă în continuare loc de interpretări.

Dacă într-adevăr Groupe Société Générale nu intenționează să vândă BRD și nici măcar nu a inițiat vreo discuție pe această temă, răspunsul edificator ar fi fost ”Aceste zvonuri nu sunt adevărate!”. Altfel, răspunsul asumat de oficialii BRD ne duce cu gândul la titlul celebrului film franco-italian ”Il n’y a pas de fumée sans feu” (Nu iese fum fără foc!).

Nu am informații clare despre ce au de gând cu adevărat francezii în cazul presupusei vânzări a BRD, însă este destul de plauzibil ca toată această poveste să fi plecat de la o strategie de testare a pieței, cu dorința de a verifica ce șanse de izbândă are un asemenea proiect, evaluare pe baza căreia să urmeze o decizie finală.

Nu vreau să mă aplec foarte mult asupra veridicității informațiilor privind presupusa vânzare a BRD, ci o să mă concentrez pe acele motive care consider că ar face neoportună o eventuală tranzacție, ba chiar ar fi dovada unei strategii disperate, forțată de situația nu tocmai roză pe care o traversează grupul francez.

BRD este pe cai mari, performanțele peste așteptări făcând din 2023 cel mai bun an din istoria sa pe piața românească

Vestea unei presupuse vânzări a BRD vine ca nuca în perete, dacă ne uităm atent la parcursul instituției de credit din 2023, care prin rezultatele consemnate se dovedește a fi cel mai bun an din istoria sa.

În esență, BRD a reușit să acumuleze în 2023 active în valoare de aproape 10 miliarde de lei, cât reușise în 2021 și 2022 la un loc.

Made with Flourish

De asemenea, BRD a turat puternic motoarele pe creditare, consolidându-și soldul împrumuturilor cu aproape 5 miliarde de lei, de la 35,5 miliarde de lei în 2022 la 40,2 miliarde de lei în 2023. Acest aspect nu este deloc de neglijat, în condițiile în care evoluția mai puțin bună din anii precedenți (în 2019 avea 29,5 miliarde de lei) a făcut ca banca franceză să piardă poziția a treia în topul finanțatorilor din România în favoarea Raiffeisen Bank. Continuarea ritmului de creștere din 2023 o poate propulsa din nou pe podium.

BRD a făcut un profit istoric în 2023, bifând cel de-al 10-lea an consecutiv când termină pe plus

În perioada 2000 – septembrie 2023, BRD – Groupe Société Générale a avut patru șefi, exceptând numirea lui Alexandre Paul Maymat din 2012, care nu rezistat decât trei luni, neprimind acordul Băncii Naționale a României de a se așeza confortabil la conducerea instituției de credit. Cei patru directori generali – Patrick Gelin, Guy Poupet, Philippe Lhotte și François Bloch – și-au pus amprenta diferit pe strategia de dezvoltare a băncii cu acționariat francez.

Patrick Gelin a dat putere băncii, Guy Poupet a realizat că banca are și slăbiciuni, Philippe Lhotte a făcut inventarul puterilor și slăbiciunilor băncii, canalizându-se pe crearea unui punct de echilibru, iar François Bloch a exploatat la maximum capacitatea băncii de a performa, obținând cele mai bune rezultate în ceea ce privește profitabilitatea. În definitiv, cu François Bloch, BRD a început să simtă din nou gustul dulce al profitului. În ultimii 10 ani, respectiv în perioada 2014 – 2023, BRD a înregistrat un profit cumulat de peste 11 miliarde de lei.

Made with Flourish

Povestea poate continua cu noul CEO, Maria Rousseva, care conduce BRD din septembrie 2023. Modul în care s-a mișcat banca în ultimul trimestru din 2023 ne arată că Maria Rousseva este pusă pe fapte mari. Este suficient să ne uităm la evoluția activelor instituției de credit, care s-au majorat cu 4,4 miliarde de lei în numai 3 luni (octombrie – decembrie 2023).

BRD s-a adaptat cerințelor pieței, accelerând digitalizarea prin investiții majore, iar rezultatele au început să se vadă

BRD avea la sfârșitul lunii martie 2020, 624.000 de utilizatori activi unici ai serviciilor de Internet Banking și Mobile Banking. În același an, în luna noiembrie, BRD a lansat YOU, noua sa aplicație de banking digital, cu un design intuitiv și prietenos, pentru realizarea în siguranță a operațiunilor bancare de zi cu zi.

De atunci, instituția de credit a continuat să avanseze pe drumul digitalizării prin extinderea ofertei de servicii accesibile 100% online. Astăzi, BRD are 1,4 milioane clienți, înregistrând o creștere de 33% în 2023 față de 2022. Anul trecut, investițiile noi în transformarea digitală a băncii au fost de 50 milioane de euro, o sumă importantă, care arată că BRD și-a luat în serios destinul digital.

Astfel, după cum se poate observa, BRD dispune de toate atuurile unei bănci puternice. De ce ”o bancă solidă și modernă, pregătită pentru prezent și viitor”, cum bine puncta Francois Bloch înainte de a părăsi conducerea BRD, ar fi brusc de vânzare?

Vânzarea BRD presupune o investiție mult prea mare pentru o piață, care chiar dacă este promițătoare, nu este foarte prietenoasă

Și dacă informațiile despre o presupusa vânzare a BRD sunt adevărate, cât ar costa banca? Este o întrebare firească, cu un răspuns care poate fi oarecum anticipat, raportându-ne la tranzacțiile care au tot avut loc în ultimii ani în sistemul bancar românesc. Banca Transilvania tocmai a anunțat că a bătut palma pentru cumpărarea subsidiarei OTP Bank, pentru suma de 347,5 milioane de euro. Cum OTP Bank avea la finalul lunii septembrie 2023 o cotă de piață de puțin peste 2,5%, adică de circa 4 ori mai mică decât BRD, putem extrapola și presupune că prețul instituției de credit cu acționariat francez poate fi undeva în jurul a 1,5 miliarde de euro.

Iată cum vorbim despre o sumă colosală, o investiție enormă care poate fi angajată numai de un grup financiar puternic. Nu cred că o bancă prezentă deja pe piața românească ar fi dispusă sau și-ar permite să pună la bătaie banii necesari pentru a cumpăra BRD.

Chiar dacă la nivel declarativ a anunțat că este deschisă în continuare oportunităților de achiziție, Banca Transilvania este focusată acum exclusiv pe integrarea OTP Bank. UniCredit Bank, o altă bancă puternică, este prinsă în procesul de fuziune cu Alpha Bank. BCR (Erste Bank) sau Raiffeisen Bank nu au arătat în ultimii ani că sunt dispuse să se implice în eventuale tranzacții, mai ales de asemenea anvergură, fiind concentrate pe creșterea organică. În aceste condiții, este clar că o presupusă tranzacție s-ar putea înfăptui numai cu un cumpărător extern.

Din păcate, chiar dacă pare o piață promițătoare și atractivă, România nu a reușit să se constituie ca un magnet pentru marile grupuri financiare din Europa. Din contră, impredictibilitatea și nesiguranța care planează asupra industriei de profil din cauza demersurilor legislative contondente la adresa băncilor, ultimul exemplu fiind taxa pe cifra de afaceri de 2% care se aplică instituțiilor de credit din 2024, a făcut ca în ultimii ani să asistăm la un adevărat exod al unor jucători importanți. Deci, băncile sunt mai degrabă interesate să plece, decât să vină!

Alături de prețul ridicat, această situație nu constituie nici pe departe un avantaj pentru negocierile unei presupuse vânzări a BRD, francezii de la Société Générale riscând să ajungă în situația de ”a fi strânși cu ușa” ca să accepte un cost subevaluat. Și nu cred că-și permit un asemenea compromis, mai ales în condițiile în care vorbim despre o subsidiară care se dovedește a fi una dintre perlele coroanei.

Va judeca Société Générale la fel de superficial situația BRD de astăzi cum a procedat în 2009 când a intrat în negocieri pentru a cumpăra Banca Transilvania?

Creșterea galopantă a volumului activelor dintre 2003 și 2008 a transformat BRD într-un competitor serios pentru BCR, cea mai mare bancă de atunci din industria locală. Proiectul de dezvoltare a inclus o extindere agresivă a rețelei teritoriale (de la 193 de agenții în 2000 până la 930 în 2009), țintind o explorare a zonei rurale din țara noastră. Până să vină criza financiară, BRD era pe val. Se vorbea mereu despre intenția de a deveni liderul pieței locale.

Ce drum va alege BRD Groupe Société Générale? (Credit foto: Gabriel Petrescu / Shutterstock.com)

Această perioadă de excepție se putea încheia chiar cu o lovitură impresionantă, reprezentată de negocierea privind preluarea Băncii Transilvania, care ar fi putut-o transforma în cea mai mare bancă din România, statut pe care îl viza în acei ani. Însă, francezii de la Société Générale nu au insistat foarte tare, judecând superficial oportunitatea apărută.

Atitudinea de atunci i-a costat enorm peste câțiva ani pentru că, de la acel moment, BRD și-a început declinul, în timp ce Banca Transilvania a pornit un plan de dezvoltare senzațională, care a dus-o – nu peste foarte mult timp – pe prima poziție în topul băncilor după active.

Din punctul meu de vedere, acel moment putea fi unul remarcabil, care ar fi putut ”scrie” în alți termeni istoria BRD. Rememorând acel episod, mă întreb: ”Va judeca Société Générale la fel de superficial situația BRD de astăzi cum a procedat în 2009 când a intrat în negocieri pentru a cumpăra Banca Transilvania?”. Timpul ne va lămuri!

You Might Also Like

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local

Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG

FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

TAGGED: vanzare BRD, BRD, Cornel Dinu, Societe Generale, Topul bancilor, top banci
Cornel Dinu 12/02/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Banca Transilvania a cumpărat OTP Bank România pentru 347,5 milioane de euro. Horia Ciorcilă: ”Ne menținem interesul pentru viitoare oportunități de achiziții”
Next Article BCR lansează primul card de credit Visa pentru firme, cu limită de credit de până la 80.000 lei. Vlad Huţuleac: Oferim clienților o alternativă financiară 100% online, la orice oră și fără documente justificative

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

16 ore ago

Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local

4 zile ago

Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG

5 zile ago

FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci

5 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?