Factoringul a aparut in secolul 14 si se pare ca a fost prima forma a sistemului bancar. La inceputul secolului 19, factoringul a fost folosit in principal de catre fabricile de bumbac. In zilele noastre, este stiut faptul ca unele dintre cele mai mari companii au folosit aceste instrumente. Cu toate acestea, factoringul este un instrument folosit cu precadere de start-up-uri sau intreprinderi de dimensiuni mici si medii.
Factoringul este o combinatie intre finantare si servicii. Insa cei mai multi oameni considera factoringul o posibilitate de finantare si atat.
Factoringul este considerat a fi unul dintre cele mai bune instrumente pentru afacerile mici in cautare rapida de finantare. Vorbim despre factoring atunci cand o companie isi vinde facturile sale comerciale unui investitor. Societatile (firmele) de factoring finanteaza facturile si le incaseaza la momentul scadentei lor, contra unor comisioane. Insa investitorul (sau factor) isi asuma riscul ca un client sa nu-si platesca factura, daca de exemplu, se afla in imposibilitatea de a plati factura.
Spre exemplu, multe societati iti acorda 85% din suma prezenta pe factura ce trebuie incasa!
Operatiunile de factoring inseamna un pachet complex de servicii
Bancile si firmele romanesti ce ofera servicii de factoring au pachete complexe, insa toate au la baza procesul de achizitie a creantelor rezultate din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.
In functie de specificul fiecarei relatii comerciale, operatiunea de factoring ofera in principal: finantare flexibila, administrarea creantelor, colectarea creantelor, preluarea riscului de neplata al Debitorului Cedat.
Care sunt avantajele factoringului?
Finantare flexibila, care creste odata cu nivelul afacerii si este structurata pe specificul acesteia,
Nu presupune constituirea de garantii materiale,
Acces la servicii specializate de administrare si colectare a creantelor,
Acces la servicii specializate de evaluare, verificare si monitorizare a Debitorilor Cedati si a crentelor detinute asupra acestora,
Acoperirea riscului de neplata al Debitorilor Cedati,
Consultanta si asistenta comerciala specializata,
Rapoarte si informatii in timp real.
Finantarea TVA-ului
Ce nu stiai despre factoring:
Walter Heller este considerat a fi expert atunci cand vine vorba de factoring. El a fost un pionier in multe metode utilizate de catre societățile de factoring din ziua de azi.
Receivablesexchange.com a fost prima piata on-line pentru proprietarii de afaceri care isi scoteau la licitatie facturile.
Romania are o Asociatie de Factoring: ARF. Printre membrii asociatiei regasim banci mari din Romania: UniCredit Tiriac Bank, BCR, BRD, Raiffeisen, ING.