Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara organizeaza, in zilele de 9 si 10 mai 2013, Conferinta de drept bancar Clauzele abuzive in contractele de credit pentru consumatori. Conferinta este organizata in colaborare cu Asociatia Romana de Drept pentru Dezvoltare (ARDD), Asociatia Europeana pentru Drept Bancar si Financiar – Romania – Sucursala Timisoara (AEDBF– Romania – Sucursala Timisoara), Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar (ACJSFB) si Asociatia de Consiliere a Clientilor Bancari si a Asiguratilor din Romania (ACCBAR).
Au confirmat participarea: Gheorghe Piperea (avocat, Piperea&Asociatii, Baroul Bucuresti, profesor universitar, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti); Adriana Almasan (lector universitar, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti); Stefan Daniel Armeanu (profesor universitar, Academia de Studii Economice, Bucuresti); Emilia Mihai (profesor universitar, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara); Lucian Bercea (conferentiar universitar, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara); Flavius Nicoara (director regional, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), Anamaria Stan (avocat, Baroul Timis, presedinte ACCBAR), Loredana Al Ghazi (lector universitar, Facultatea de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest din Timisoara, vicepresedinte ACCBAR).
La conferinta sunt invitati sa participe, in calitate de intervenienti, profesori de drept comercial, drept bancar si dreptul consumului de la prestigioase facultati de drept si de economie, precum si reputati specialisti in drept bancar care isi desfasoara activitatea in Banca Nationala a Romaniei, institutii de credit, institutii financiare nebancare si societati de avocatura.
Au mai confirmat participarea: Ianfred Silberstein (Banca Nationala a Romaniei, presedintele AEDBF-Romania, presedintele ACJSFB); Dan Barna (secretar general ARDD); Voicu Cheta (avocat, Vilau&Mitel, Baroul Bucuresti); Marius Vladu (avocat, Vilau&Mitel, Baroul Bucuresti); Adrian Ispas (director Directia Juridica, Cetelem IFN); Cristian Visan (judecator, Tribunalul Ilfov); Eugen schiopu (avocat, Baroul Prahova); Cristian Clipa (avocat, Baroul Timis; conferentiar universitar, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara); Lucian Bercea (conferentiar universitar, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara).
Conferinta este structurata dupa cum urmeaza:
1. Partea I (9 mai 2013, orele 9-16) Probleme actuale in domeniul protectiei consumatorilor. Sistemul bancar intre interesul persoanelor si interesul general – co-organizatori: Facultatea de
Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, Asociatia Romana de Drept pentru Dezvoltare (ARDD) si Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar (ACJSFB).
Accesul se face prin inscrierea participantilor la Asociatia Romana de Drept pentru Dezvoltare
(ARDD) si plata catre aceasta asociatie a taxei de participare (150 lei).
2. Partea a II-a (10 mai 2013, orele 10-16) Clauzele abuzive in contractul de credit pentru
consumatori. Legea, jurisprudenta, perspectivele – co-organizatori: Facultatea de Drept din
cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, Asociatia Europeana pentru Drept Bancar si Financiar
– Romania – Sucursala Timisoara (AEDBF–Romania – Sucursala Timisoara) si Asociatia de
Consiliere a Clientilor Bancari si a Asiguratilor din Romania (ACCBAR). Accesul este liber.
In cadrul conferintei se vor aborda teme privind clauzele abuzive in contractele de credit bancar:
evolutii legislative si tendinte jurisprudentiale in materie; impactul modificarilor aduse Legii nr.
193/2000 privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii asupra materiei creditului pentru consum; punerea in executare a hotararilor judecatoresti pronuntate in materia creditului pentru consum; necesitatea specializarii protectiei consumatorilor in domeniul bancar; rolul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor in supravegherea institutiilor financiare; rolul medierii in solutionarea litigiilor privind clauzele abuzive.
Conferinta se adreseaza atat juristilor specializati in materie bancara (avocati, judecatori, consilieri juridici, mediatori), cat si altor specialisti interesati de fenomenul litigiilor dintre consumatori si institutiile financiare cu privire la clauzele abuzive (economisti, sociologi etc.).
Totodata, sunt asteptati sa participe reprezentanti ai autoritatilor, institutiilor si organizatiilor non-guvernamentale cu competente in domeniu.