Bancile trebuie sa-si restructureze personalul, dar nu in sensul de disponibilizare ci de intarire a unor departamente, precum cel de analiza de risc, si sa plateasca psihologi si sociologi, pentru a se pregati de relansarea creditarii, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
„Cred ca nu gresesc daca reiau o idee a guvernatorului dintr-o conferinta de la Universitatea din Brasov, care spunea aproape deschis ca bancile au in perioada urmatoare o responsabilitate imensa si anume ca reorganizarea trebuie sa inceapa de la restructurarea personalului, dar nu inseamna ceea ce se intelege la noi prin restructurare. Cand guvernatorul s-a referit la restructurarea personalului nu s-a gandit la disponibilizarea personalului din banci, ci a avut in vedere nevoia unei reorganizari si a unei restructurari a personalului bancar intr-un sens foarte real, ca s-a terminat perioada aceea de boom din 2004-2008, foarte scurta pentru Romania, cand in tara se trimiteau cam 20 de miliarde de euro pe an si bancile aveau foarte multi bani si nevoie de vanzatori de credite”, a declarat marti Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, la un seminar pe tema creditarii, citat de Mediafax.
El apreciaza ca bancile ar trebui sa devina partenerii companiilor carora le dau credite, sa-si intareasca compartimentele de analiza si cele de analiza de risc in primul rand si sa inteleaga foarte bine problemele companiilor.
Cu bancherii la psihologi
„Eu o sa spun in continuare o idee mai veche care a deranjat bancile. Cand spuneam ca bancile ar trebui sa scoata mai multi bani din buzunare si sa plateasca un personal specializat plecand de la psihologi, filosofi, sociologi, oameni care sa vina in grupurile de analiza ale bancilor si sa asigure momentul de relansare a creditarii”, a mentionat Vasilescu.
Lobby pentru IBR
Oficialul considera ca bancile sunt foarte reticente sa colaboreze cu Institutul Bancar din Romania, care asigura specializarea personalului bancar. „Cu foarte multa dificultate acest institut bancar reuseste sa coopereze bine cu bancile si cu foarte multa greutate reuseste sa scoata ceva bani de la banci pentru dezvoltarea institutului si organizarea cursurilor, care sunt foarte bine pregatite, cu oameni de specialitate, foarte multi vin din Europa si predau la acest institut bancar. Ei bine, acest program se deruleaza foarte greu, as spune din cauza reticentei bancilor”, concluzioneaza Vasilescu.