Mugur Isarescu a declarata intr-un briefing de presa dupa sedinta Consiliului de Administratie, ca „Studiul privind clauzele abuzive din contracte arata un impact major asupra sistemului”. Asa ca, BNR ii va proteja pe deponentii din sistem, chiar daca banca centrala declara ca nu se poate implica.
Un nou conflict intre debitori si deponenti
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca studiul realizat de banca centrala privind clauzele abuzive din contractele bancilor releva un „impact major” asupra sistemului bancar si a deponentilor, acestia din urma trebuind sa fie protejati in locul debitorilor care dau in judecata bancile.
„S-a facut studiul, s-a discutat cu ARB (Asociatia Romana a Bancilor), propunerea mea catre colegii din Banca Nationala si cei din ARB a fost sa iasa impreuna si sa explice cifrele, calculele nu au fost simple, si sa nu spun eu acum nicio cifra, dar nu pot sa ma abtin sa spun ca impactul este major, ar fi major asupra sistemului bancar”, a afirmat Isarescu in cadrul unui briefing de presa, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.
El a adaugat ca pozitia BNR „cel putin prudenta” nu apara nicio banca comerciala, ci pe cei 6-7 milioane de deponenti din bancile romanesti.
Isarescu afrma despre clientii bancilor „ca urmaresc niste usurari ale creditelor”
„Intr-adevar, este posibil ca si debitorii, cei care au luat credite, in anumite cazuri sa aiba dreptate, suntem pentru o abordare de la caz la caz, uneori si in instanta. Dar foarte important este sa stii ca daca ai 200.000-400.000 de debitori care urmaresc, cu ajutorul avocatilor, anumite usurari in ceea ce priveste creditele, sa stii ca in partea cealalta ai 6-7 milioane de deponenti. Si atunci cand impactul asupra sistemului bancar este major, cei care pot sa fie afectati sunt cei 6-7 milioane, sunt tot romani, sunt oameni care au avut incredere in sistemul bancar si tin acolo economisirile”, a afirmat Isarescu.
El a adaugat ca dezbaterea pe aceasta tema trebuie facuta „la rece”, fara implicare emotionala pe cat posibil.