Bancile ofera o gama tot mai diversa de produse pentru clientii care dispun de economii personale, mai mari sau mai mici. Alegerea celor mai bune produse de economisire in functie de necesitatile proprii nu este dificila, daca te informezi din timp.
Cel mai cunoscut produs de economisire, folosit de majoritatea romanilor care au economii in banci, este depozitul la termen. Acesta se poate constitui pe diferite maturitati, de la 1 saptamana, si pana la cativa ani. Cel mai accesat produs este depozitul la 6 luni. Dobanda oferita de banci la depozite este de regula mai mare pentru depozitele cu maturitati ridicate. Exista si cateva exceptii: unele depozite in euro.
Cele mai mari dobanzi la depozitele pe 6 si 36 de luni
Pentru un depozit in lei la 6 luni, cele mai bune dobanzi le gasesti la TBI Bank – 7,25% sau Bank of Cyprus – 6,30%. Insa, majoritatea dobanzilor se invart in jurul cifrei de 5,60%. Aici gasesti nenumerate oferte ale unor banci importante din piata. Trebuie doar sa analizezi site-urile institutiilor pentru a alege ce ti se potriveste.
Exista si optiuni pentru un termen lung. De exemplu, la CEC Bank ai dobanda de 6,15%, pentru 36 de luni. Mai poti opta pentru depozitele de la Pro Credit Bank (6,05%) sau BRD (5%), pe aceasi perioada.
Paradoxul valutei
La depozitele in euro, clientii bancilor sunt incurajati sa economisesca pe termen scurt: exista dobanzi de 3,60% valabile pentru un depozit la o luna (Bank of Cyprus) si dobanzi de 2,50% – depozitul de la Libra Internet Bank, constituit pe 36 de luni.
Pentru un depozit pe termne lung, de 36 de luni, cea mai mare dobanda o gasesti la Procredit Bank – 3,40% pentru un depozit in euro constituit online si 3,20% la depozitul clasic.
Pentru depozitele scurte, de 6 luni, cele mai mari dobanzi la euro le gasesti la Marfin Bank si Bank of Cyprus – 4%.
De final
Ai grija la ce banca iti depui banii si ce conditii primesti. Uneori o dobanda mare nu inseamna si o garantare a depozitului constituit – vezi cazul bancilor cipriote.