Procesul de deleveraging, prin care bancile straine isi reduc expunerile pe filialele locale nu este finalizat, ba chiar se va accentua pentru ca bancile-mama isi cer banii inapoi, afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, citat de ZF.
„In ultimul an si jumatate 25% din soldul resurselor atrase de la bancile-mama la nivelul lui 2011 a plecat. Adica s-au platit inapoi 5 miliarde de euro. Retragerile de finantari au fost compensate cu suplimentari ale capitalurilor proprii de 1,7 mld. euro, diferenta ramanand sa fie acoperita din surse locale“, spune Cinteza. Bilantul total al sistemului inca arata o crestere modesta de 0,3% fata de 2011, insa la jumatatea acestui an activele nete erau mai mici cu peste 4% fata de varful din iunie 2012.
Ingrijorarea sefului sefului din BNR este ca atat timp cat creditele neperformante continua sa creasca – iar el nu vede vreun semn de oprire, se poate ajunge ca „sursa locala“ sa finanteze neperformanta. „Nu am o problema cu dezintermedierea in sine. Problema este ca neperformanta tot creste si exista pericolul ca aceasta neperformanta sa fie finantata din piata locala. Daca neperformanta nu este recunoscuta prin provizionare corespunzatoare, avem o problema de prudenta.“ Din aceasta cauza, BNR monitorizeaza gradul de acoperire a neperformantelor cu provizioane la fiecare banca. „La un grad redus de acoperire va trebui sa reactionam, mergand chiar pana la interdictia de a mai atrage resurse locale.“ Gradul de acoperire pe sistem este de circa 62%, adica „bunicel“ in opinia lui Cinteza. Bancile care au mai putin de 50% sunt in vizor.