Contrar convingerilor multora dintre noi, niciodata nu ar trebui sa platesti pentru ceva cu cardul de credit doar pentru ca poti. Exista cu siguranta momente cand este o idee buna o achizitie platita cu un card de credit, exista, de asemenea, de multe ori, momente cand bucata de plastic trebuie sa „stea” adanc in portofel, sa nu vada lumina scanerului de la casa! Unele achizitii sunt doar un mod de a transforma soldul dumneavoastra de card intr-o ghilotina financiara si daca nu esti atent ai putea sa-ti pierzi capul. Gandeste de doua ori inainte sa faci asemenea tranzactii.
Pornind de la aceste aprecieri, analistii de la revista Business Insider au realizat:
TOP 5 tranzactii pe care sa nu le faci cu un card de credit:
1. Sa platesti bautura la bar: daca platesti cu cardul, ajungi mereu sa consumi mai mult pentru simplul motiv ca nu mai sti numarul paharelor! Si asa iti pierzi banii din cont, dar si capul… Pentru astfel de iesiri e bine sa ai ceva maruntis…
[quote_left]NOU: „Bilantul bancilor in 2011 pe piata de fonduri europene” – o analiza prezentata in exclusivitate de BankingNews despre finantarile acordate anul trecut de BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank si Garanti Bank. Pentru detalii click aici![/quote_left]2. Sa platesti studiile. O multime de tineri, mai ales cei din tari cu traditie in carduri de credit, aleg sa-si achite colegiul cu bani imprumutati, de pe card. O multime de studenti au carduri de credit si fac aceasta greseala. Daca intr-adevar nu se poate descoperi o modalitate mai buna de a finanta educatia dumneavoastra ar putea fi timpul sa iti iei un job pentru o astfel de „achizitie”.
3. Sa platesti suplimentar pentru retragerile ATM. Cardul dvs. de credit ar putea arata exact ca un card de debit. S-ar putea simti exact ca un card de debit. Dar acesta nu este un card de debit – si nu va fi niciodata. Deci nu achita dobanzi usturatoare, in lus fata de cele deja practicate, pentru ca retragerea de cash costa cel mai mult.
4. Sa cumperi placere! Nu vrei ca sotia ta sa intrebe ce ai facut saptamana trecuta de a primit un buchet de trandafiri… Apoi, cu numerar esti sigur. Cu cash esti anonim. Cu carduri de credit nu sunt. De fiecare data cand glisati cu cardul de credit, achizitia dvs. este stocata pe o baza de date virtuala, si o data e acolo, nu se mai sterge. Tot ce trebuie este un hacker intreprinzator care sparge codul si rufele murdare sunt in pericol de a fi difuzate peste tot in lume.
5. Sa platesti luxul pe care nu ti-l permiti! Un card de credit nu este cartea dvs. de VIP pentru un stil de viata de lux. Trebuie sa dati inapoi fiecare banut. Daca nu au bani sa platesti pentru TV cu ecran mare sau o sesiune de botox, atunci nu ar trebui sa-l pui in „spinarea” cardului. Achizitiile majore nu sunt bune pe cardul de credit, doar atunci cand aveti posibilitatea sa le achitati la timp si in intregime. Orice cheltuiala care nu se incadreaza in aceasta categorie ar trebui sa fie evitata.
Cardurile de credit sunt o sabie cu doua taisuri. Cand sunt utilizate corect, ele va pot ajuta sa construiti un scor bun; va pot ajuta sa accesati un credit pentru casa sau masina. Utilizat in mod incorect, acestea te pot lasa „cocosat”.
Dobanzile sunt inca mari la acest tip de produse. Majoritatea cardurilor de credit dispun de perioada de gratie, in cadrul careia clientul nu plateste dobanda, daca se achita la comercianti. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, clientul trebuie sa ramburseze integral sumele utilizate pana la finele perioadei de gratie. Acest lucru nu se aplica in cazul retragerilor de la ATM, deci daca scoti bani cash nu mai ai perioada de gratie.
Iata ce dobanzi percep bancile autohtone daca treci de perioada de gratie a cardului de credit
BCR Powercard Contactless – garantat cu depozit colateral – dobanda – 12,71%
BRD – Punct Card – dobanda- 14,46%
ING Card Credit – dobanda – 17,30%
Banca Transilvania Mastercard Forte – dobanda – 24%
Raiffeisen Bank Standard – dobanda – 25,55%
Millenium Bank Visa Cllasic – dobanda – 28%
Bancpost – American Express Green – dobanda – 26,00%
Daca doriti sa aveti plati cat mai echilibrate, puteti face ceva economii ascultand sfaturile specialistilor prezentate mai sus. Nu ne-ar face placere sa va enervam cu sintagma „v-am spus noi”…