Pe seara, intr-o interventie la TV, Adrian Vasilescu a tinut sa faca precizari legate de creditul Ioanei Besescu accesat de la CEC Bank. Domnia sa a punctat foarte bine numarul celor care au un astfel de imprumut in Romania: 323 de persoane fizice. Cred ca cei care s-au pronuntat pe la TV/ in presa au „abuzat” urechile destul celor care au legatura cu „lumea bancara”. Sa iesi la TV si sa afirmi (ferm) ca nici un roman nu poate accesa un imprumut atat de mare, e grav si spune ceva despre tine: neinformat dar interesat de publicitate!
Ca toti se pricep la toate, este deja o evidenta tendinta in media unde apar oameni pe sticla, aceeasi, indiferent de subiect: scoala, politica, sanatate sau banci… Dar sa citesti un site si apoi sa pretinzi ca sti cum „stau” dobanzile in piata bancara, mai ales pentru un astfel de credit, e rusinos.
Nu e niciun secret ca la o astfel de valoare, creditul poate fi negociat. Dobanda, perioada de acordare dar si gradul de indatorare, sunt cerinte ce se pot negocia, in cazurile speciale, precum acesta. (Acelasi lucru se intampla si in cazul clientilor cu multi bani pentru schimb valutar sau depozite).
Ce nu se pot negocia – grarantiile si veniturile – trebuie dovedite.
Adrian Vasilescu a dat publicitatii numarul clientilor si valutele in care au ales sa se imprumute: in primele noua luni din 2013, bancile au acordat 279 de credite in euro, 30 in franci elvetieni, 11 in lei si 3 in dolari, fiecare cu o valoare ce depaseste echivalentul a un milion de euro.
Ce masuri poate lua BNR
„Singura masura pe care o putea lua BNR daca constata ca un credit nu este bine garantat, obliga banca sa provizioneze acest credit“, a mai spus Vasilescu, intr-o interventie la Realitatea TV.