Statul pregateste o surpiza IMM-urilor: credite garantate exact dupa modelul Prima Casa! 4 mld. lei vor ajunge in sectorul companiilor printr-o schema de stimulare care si-a dovedit viabilitatea, in cazul persoanelor fizice. Ministerul Finantelor a negociat cu bancile o dobanda formata din rata de referinta ROBOR la 3 luni (circa 2,7%) plus o marja maxima de 3,5% care include toate comisioanele bancare, dar nu si prima de garantare cuvenita Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uir si care inca face obiectul unor discutii.
O firma din categoria IMM va putea obtine o linie de credit de pana la 5 mil. lei in sistem revolving care va trebui rambursata in doi ani, cu posibilitate de extindere la maximum trei ani cat este si durata de baza a programului. Destinantia banilor trebuie sa fie finantarea capitalului de lucru, fiind interzisa refinantarea altor credite pentru ca bancile sa nu fie tentate sa foloseasca schema pentru curatarea portofoliilor proprii. Analiza de risc va fi facuta exclusiv de banci.
Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune ca saptamana aceasta Ministerul Finantelor va semna conventia de garantare cu Fondul, care va aloca mai departe plafoane de garantare bancilor interesate sa intre in program.
„Estimam ca vor fi cel putin 7-8 banci care vor solicita plafon. Normele metodologice fiind acum aprobate, creditarea va putea incepe cel tarziu dupa 1 ianuarie 2014, dar cred ca bancile ar putea incepe promovarea chiar din decembrie pentru ca instrumentul este functional si nu exista risc de neaccesare a programului“, a declarat Voinea.
El considera ca garantia de 2 mld. lei, respectiv pachetul total de creditare de 4 mld. lei sunt suficient de consistente pentru a transmite un implus vizibil in economie.
„Am vrut sa avem o masa critica si cred ca in primul val vom ajunge la circa 6.000 de IMM-uri care vor accesa garantiile de 2 miliarde de lei. Daca plafonul va fi epuizat pana la urmatoarea vizita a misiunii FMI, putem face o suplimentare. Conform ultimelor negocieri, avem un spatiu de garantare de 8 miliarde de lei stabilit pentru perioada iulie 2013 – iunie 2014, plafonul total pentru garantiile de stat fiind majorat de la 14 la 18 miliarde de lei“, a precizat Voinea.
Ministrul este sigur ca injectia de 4 mld. lei va conta pentru economie, statul incercand astfel sa compenseze scaderea apetitului bancilor pentru creditare mai ales pe zona IMM-urilor si in final sa creeze un efect de stimulare a cererii cu beneficii inclusiv la nivelul incasarilor bugetare.