Schema fiscala privind restructurarea creditelor reprezinta un prim pas spre diferentierea impozitarii, prin limita de venit de 1.600 de lei impusa pentru clientii bancilor care pot beneficia de reducerea impozitului, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
„In ultima instanta, daca persoanele carora i se adreseaza aceasta masura sunt limitate la 1.600 lei, este un prim pas spre diferentierea inpozitarii”, a spus Mugur Isarescu.
Anterior, el a afirmat ca bancile nu ar avea motive prudentiale sau de afaceri pentru a reesalona creditele fara restante, dar ar putea sa aleaga o usurare a platilor pentru clientii care „gâfâie” si sunt aproape de neperformanta, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Isarescu: Bancile nu au motive sa reesaloneze credite fara intârzieri. Poate la clientii care gafaie
Bancile nu ar avea motive prudentiale sau de afaceri pentru a reesalona creditele fara restante, dar ar putea sa aleaga o usurare a platilor pentru clientii care „gafaie” si sunt aproape de neperformanta, a mai precizat guvernatorul BNR.
Luni seara, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI), premierul Victor Ponta a confirmat informatiile transmise anterior de MEDIAFAX privind programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.
Sistemul este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu institutiile de credit. Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intârzieri de cel mult 90 de zile.