Eforturile BNR in vederea stimularii creditarii in moneda nationala au fost necontenite in ultima perioada, banca centrala apeland la toate armele din dotare: de la introducerea unui nou regulament de creditare prin care se restrictioneaza creditul in valuta la reduceri succesive ale dobanzii de politica monetara si injectii saptamanale de lichiditate prin operatiuni repo.Transmiterea mesajului BNR in economia reala, care este in general un proces cu o durata de cateva luni, determina scaderea consturilor de finantare pentru bancile comerciale si duce in cele din urma la ieftinirea creditului pentru populatie si pentru firme.
Alpha Bank a redus cu doua puncte procentuale marja de dobanda practicata la creditele ipotecare in lei, la 4,5%, la care se adauga indicatorul Robor la 3 luni. Un alt cost al creditului este comisionul de analiza de 400 euro in echivalent lei.
De asemenea, la inceputul lunii ianuarie si BCR a anuntat ieftinirea creditelor pentru locuinta in lei si a redus marja la acest tip de imprumut la 3,3% pentru clientii care aleg virarea salariului prin banca, respectiv de 3,5% pentru clientii standard, peste Robor la 6 luni. Banca percepe un comision de analiza de 1.390 de lei.
„Dupa prima reducere de dobanda facuta de banca nationala pe 2 noiembrie, deja observam o reducere de dobanda. Asteptam in continuare rezultatele pe ianuarie si februarie, care vor fi semnificative”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR pentru www.ziare.com.
Astfel, reprezentantul BNR se asteapta la noi scaderi ale dobanzilor la imprumuturile in lei in perioada urmatoare, insa moderate. „Si pasul BNR e mic, si pasul bancillor va fi mic. Important este ca a pornit locomotiva”, considera Adrian Vasilescu.
Exista insa si un blocaj la nivelul bancilor, din cauza faptului ca increderea creste greu, ca urmare a creditelor neperformante, dar si a atmosferei tensionate si prognozelor nefavorabile privind situatia economica din zona euro si modul in care ne afecteaza”, a precizat oficialul BNR.