Universitatea Financiar-Bancara (UFB), partener al ACZ Consulting (Romania) si ISIRP (Belgia) in proiectul BRING IT – Angajati calificati si competitivi intr-o economie bazata pe cunoastere – FPC pentru calificarea de operator introducere, validare si prelucrare date, cofinantat din Fondul Social European in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, a organizat saptamana trecuta un workshop dedicat egalitatatii de sanse, inovarii si utilizarii TIC (Tehnologia Informaticii si Comunicatiilor). La eveniment au participat angajatii din banci – societati comerciale private de tip Institutii Financiare Nebancare (IFN) si Societati de Servicii si Investitii Financiare (C), inscrisi in grupul tinta, precum si reprezentanti ai partenerilor implicati in proiect.
In cadrul workshop-ului, 40 cursanti au fost impartiti in doua ateliere, in cadrul carora au avut loc discutii si exercitii practice despre aplicatiile folosite de ei la locul de munca si despre ce se preconizeaza a le fi util in viitor.
Proiectul BRING IT are ca obiectiv adaptabilitatea angajatilor in domeniul operarii introducerii, validarii si prelucrarii de date la noile cerinte de pe imbunatatirea nivelului de competitivitate pe piata de profil, din regiunea Bucuresti-Ilfov. Scopul proiectului este si a pozitiei la locul de munca, prin cursuri de formare ca operator introducere, validare si prelucrare date.
Acest proiect se inscrie in tendinta europeana de formare profesionala continua, ca urmare a unui plan de actiune internationala privind imbatranirea populatiei. Concluzia principala privind repercusiunile imbatrânirii populatiei asupra ocuparii, este ca Europa intra intr-o faza de imbatrânire demografica rapida, care afecteaza conditiile de baza pentru functionarea eficienta a pietei muncii. Fundamentarea politicilor privind imbatrânirea trebuie sa se bazeze pe cursul intregii vieti si pe ansamblul societatii. Adaptarea la imbatrânirea populatiei priveste persoanele de toate vârstele, ceea ce mareste gradul de adecvare a politicilor. Toate generatiile vor trebui sa contribuie la cautarea solutiilor si gasirea mijloacelor de adaptare. Obiectivul trebuie sa fie „o societate pentru toate vârstele”.
Politicile si practicile sunt axate pe ceea ce se numeste imbatrânire/batrânete activa, ce presupune educatia si formarea pe parcursul intregii vieti, retragerea din activitate mai târziu si mai progresiv, practicarea activitatilor care prezerva capacitatile si sanatatea. Aceasta inseamna si reducerea dependentei, si indeosebi, a costurilor retragerii din activitate si ale ingrijirilor de sanatate.
Prioritatile modernizarii protectiei sociale trebuie sa priveasca garantarea prosperitatii, intr-o societate a carei populatie imbatrâneste. Reforma pensiilor va trebui sa se inscrie intr-o politica integrata, incluzând politicile demografice si reformele protectiei sociale si ale pietei muncii. Anumite politici trebuie modificate, pentru a permite „tinerilor seniori” sa se integreze in viata activa si in societate, in general. imbatrânirea populatiei influenteaza puternic oferta de forta de munca. O serie de masuri devin necesare acum si in perioada imediat urmatoare pentru piata muncii. O astfel de masura este proiectul derulat de UFB, in beneficiul angajatilor din societatile comerciale private de tip IFN si SSIF. Proiectul se deruleaza in perioada 2011 – 2013.