Volumul operatiunilor de factoring derulate de UniCredit Tiriac Bank in 2013 a atins 812 milioane euro, inregistrand o crestere de aproximativ 2% fata de anul precedent, in contextul in care, dupa cum a comunicat si Asociatia Romana de Factoring, piata locala de specific a inregistrat, in aceeasi perioada, o scadere de 6%, ajungand la un nivel de 2,72 miliarde euro. Consecinta directa a performantei superioare in comparatie cu piata a fost cresterea cotei de piata a UniCredit Tiriac Bank pe acest segment la 30%.
“Consideram performanta noastra cu atat mai importanta cu cat, dat fiind contextul economic, respectiv cresterea cu 10% a numarului de firme care au intrat in insolventa, tentativele de frauda, care au cunoscut, si ele, o crestere, dar si modificarile de ordin legislativ, politica de risc a UniCredit Tiriac Bank a continuat sa fie una prudenta si de disipare a riscului. Ne-am concentrat pe securizarea documentara a tranzactiilor, pe mentinerea acelor furnizori cu o buna disciplina in gestionarea afacerilor si cu un portofoliu variat de clienti, astfel incat, desi portofoliul de clienti s-a redus la aproximativ 300, volumul creantelor si cel al relatiilor comerciale gestionate (peste 1000) s-au mentinut la acelasi nivel, cu o usoara tendinta de crestere”, a explicat Alecsandra Valasuteanu, Head of Factoring UniCredit Tiriac Bank.
Serviciile de factoring ale bancii au continuat sa fie disponibile pentru companii de orice talie si indiferent de industrie. O atentie speciala a fost acordata si anul trecut companiilor cu cifra de afaceri mai mica de 5 milioane de euro, volumele de factoring realizate de acestea cu UniCredit Tiriac Bank crescand cu 21% in 2013.
Industria cu cea mai mare pondere – 31,22% din volumul de creante gestionate – a continuat sa fie si in 2013 cea a constructiilor, urmata de segmentul auto & echipamente (13,92%), agricultura & industrie alimentara (12,57%) si transport (10,16%).
O premiera pe piata financiara a Romaniei, prima sindicalizare de factoring, de care a beneficiat compania Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, in valoare de 100 milioane euro, coordonata de UniCredit Tiriac Bank, a contribuit la cresterea contributiei industriei farmaceutice la rulajul de factoring.
Banca a continuat sa sustina schimburile comerciale si proiectele de investitii interne, acestea reprezentand 69,82% din totalul creantelor gestionate, ramanand insa la fel de activa in sustinerea tranzactiilor internationale. Ca o confirmare a statutului de membru cu drepturi depline al Factors Chain International (FCI), dobandit in 2012, anul trecut membri ai echipei de factoring a bancii au fost selectati pentru a face parte din Comitetul de Comunicare si din Grupul de Ambasadori ai FCI, iar rulajul de factoring de export a atins 127 milioane de euro, in crestere cu 65% fata de 2012.
“In ceea ce priveste strategia si asteptarile noastre pentru 2014, factoringul ramane un produs prioritar pentru UniCredit Tiriac Bank, atat din punct de vedere al gestionarii riscurilor aferente finantarilor pe care banca le va acorda companiilor, cat si al serviciilor conexe (de colectare, de asigurare la riscul de neplata si de administrare a creantelor), pe care le consideram extrem de importante pentru companii in gestionarea eficienta a afacerilor. Ceea ce ne ingrijoreaza este domeniul legislativ. Legea 72/2013, care are ca scop combaterea intarzierilor la plata atat din partea profesionistilor, cat mai ales a institutiilor publice, stabilind termene maximale de plata, nu a avut un impact semnificativ, intarzierile se mentin, penalitatile nu se colecteaza. Un impact negativ puternic risca sa aiba propunerea de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 84/2003 pentru infiintarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – S.A. (C.N.A.D.N.R.), propunere ce a fost trimisa de catre Guvern Comisiilor Senatului si Parlamentului spre analiza, Senatul deja adoptand-o. Prin cele doua elemente principale introduse, respectiv obligativitatea antreprenorului general de a ipoteca in favoarea subcontractorilor creantele sale fata de C.N.A.D.N.R. si obligativitatea sa de a-si plati subcontractorii pe masura incasarii de la C.N.A.D.N.R., noua lege risca sa limiteze semnificativ posibilitatile de finantare pe baza de creante atat ale antreprenorilor, cat si ale subcontractorilor. Tinand cont de faptul ca zona de constructii reprezinta cel mai important segment sustinut de industria de factoring (35% la nivelul pietei), ne putem astepta la o scadere a pietei de factoring si in 2014” a incheiat Alecsandra Valasuteanu, Head of Factoring UniCredit Tiriac Bank.