Recent o Directiva Europeana a fost adoptata ca o solutie salvatoare atat pentru clientii executati silit dar mai ales pentru giranti. Codebitorii vor scapa de executarea silita, atunci cand titularul de contract nu mai poate sustine plata creditului.
Cum ii poate ajuta pe giranti? Banca intra in posesia proprietatii respective si, astfel, se sting toate datoriile pe care debitorul le are fata de banca, fara probleme pentru codebitori, care ajung si ei sa fie executati silit.
Aceasta solutie este foarte raspandita in Statele Unite ale Americii si recent adoptata ca Directiva Europeana.
Parlamentul European a aprobat la finalul anului trecut o directiva privind contractele de credit ipotecar. Potrivit Directivei, care se aplica atat bancilor cat si insitutiilor financiare nebancare, consumatorii sunt mai bine protejati in procedurile de executare silita.
„Atunci cand creditorii au acces deplin la toate activele unui consumator dupa finalizarea unei proceduri de executare silita si in cazul in care o suma a ramas restanta, masurile care stabilesc modalitatile de rambursare sunt rezonabile si tin seama de interesele consumatorului si de situatia in care se afla acesta. Acest lucru poate include stabilirea unor masuri de limitare a executarii silite asupra salariilor, asupra pensiilor sau asupra unor prestatii similare pentru a permite pastrarea unui venit minim si evitarea unei supraindatorari a gospodariilor”, se arata in textul Directivei.
“Atunci cand partile la contractul de credit sunt de acord cu acest lucru in mod expres, returnarea garantiei este suficienta pentru a rambursa creditul”, se arata in text.
Fara acest acord, debitorul va fi in continuare datornic fata de banca, daca valoarea garantiei nu acopera valoarea creditului.
Tot la categoria executarii garantiilor, textul prevede ca bancile sa le execute la preturi convenabile, astfel incat presiunea asupra debitorilor sa fie cat mai mica.