Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au agreat textul acordului interguvernamental privind transferul si mutualizarea contributiilor la Fondul Unic de Rezolutie Bancara, documentul urmand sa fie semnat in luna mai de tarile din zona euro, precum si de cele din afara uniunii monetare, dar care vor sa adere la acord, a anuntat, ieri, Ministerul Finantelor Publice.
Bancile din Romania vor contribui din 2016 la Compartimentul National al unui Fond Unic de Rezolutie administrat de Uniunea Europeana care, in cazul in care vreo banca din Romania va fi pe cale sa intre in faliment, va interveni si o va prelua pentru a-i onora obligatiile, inclusiv prin preluarea de actiuni.
Nu este inca limpede cum va fi calculata aceasta contributie – ca procent din depozitele atrase sau din activele detinute, insa principiul acestui Fond Unic de Rezolutie este ca in situatia in care pentru salvarea unei banci locale nu ajung banii, fiecare tara va putea apela la Compartimentele Nationale din celelalte tari membre ale acestui fond.
Fondul Unic de Rezolutie este parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare, pe care UE are ca obiectiv sa o construiasca pentru a preintampina crizele financiare si necesitatea interventiei statului. Filosofia este ca bancile sa se autosalveze in caz de nevoie si sa nu mai fie nevoie de banii statului.
Fondul Unic de Rezolutie va fi administrat de catre Comitetul Unic pentru Rezolutie de la Bruxelles, deci contributiile bancilor locale vor merge la Bruxelles.
Atentie! Conform datelor de pana in prezent, aceste contributii vor fi platite de bancile cu capital local dar si de sucursalele locale ale bancilor straine, chiar daca bancile straine vor plati la randul lor contributia catre Compartimentul National al Fondului din tarile lor.