Multe discutii despre cate banci are sistemul bancar si daca numarul este sau nu productiv au avut loc la ZF Bankers Summit. Sefii unor banci au comentat si analizat piata bancara, multi fiind de parere ca in Romania sunt prea multe institutii de credit, altii spun ca nu exista banci de nisa, in timp ce pentru cei mai putini nu conteaza numarul, ci performanta.
Si „trendul” a mers pana la a da presei numarul exact. Daca unii s-au rezumat sa faca speculatii – „3-4 banci generaliste”, alti bancheri au analizat profund sistemul. Este cazul sefului UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, care estimeaza ca piata va numara doar 30 de banci, pana in 2019.
„Pentru 2019, cand se estimeaza ca Romania va intra in zona euro daca mergem pe un scenariu de crestere economica de 5% anuala, numarul de banci nu va fi semnificativ diferit fata de prezent. Va fi mai redus, probabil in jur de 30 de banci, nu neaparat aceleasi, dar ca numar nu vor fi diferente atat de mari”, a declarat Rasvan Radu la conferinta ZF Bankers Summit’14.
El a aratat ca situatia din sectorul bancar va depinde foarte mult de scenariul de crestere economica pana la intrarea in zona euro.
Astfel, pe un scenariu de crestere economica de 5%, se va inregistra o crestere a activelor bancare, insa pe un avans PIB de doar 1% activele vor consemna un recul, pe fondul scoaterii creditelor neperformante din bilanturile bancilor.
„O crestere economica de sub 2% poate fi un scenariu prost pentru Romania pentru ca nu ar permite convergenta si nici dezvoltarea economiei si a pietei bancare. (…) Nu stiu daca vom intra in zona euro in 2019 si nici la ce curs, dar cred ca ar fi bine pentru Romania sa intre in 2019, din punct de vedere strategic, dupa cum a fost bine sa intre in Uniunea Europeana si dupa cum ar fi bine sa acceada la uniunea bancara”, a concluzionat seful UniCredit, citat de Mediafax.