Volumul creditelor a scazut cu 2,51% anul trecut, principalul motiv fiind cererea mai redusa din partea populatiei si a companiilor, potrivit unui raport al Ensight Management Consulting. De asemenea, activele nete bancare totale, in termeni nominali, au scazut cu 0,94% in 2013, aceasta fiind prima scadere din ultimii zece ani, ca urmare a reducerii activitatii bancare.
Clientii merg la banca, doresc sa economiseasca, sunt mai prudenti
Reprezentantii companiei de consultanta au precizat: „Creditele bancare totale au prezentat o tendinta usor negativa in 2013, inregistrand o scadere de 2,51% fata de 2012. Pe de alta parte, valoarea totala a depozitelor bancare atrase de sistemul bancar autohton, in 2013, a continuat sa creasca intr-un ritm moderat. Acest fapt demonstreaza inclinatia populatiei spre economisire si prudenta sporita a marilor companii. In ceea ce priveste structura creditelor, impruturile acordate companiilor au scazut cu 5,43% in 2013, atingand un nivel de aproximativ 112,34 miliarde de lei, in timp ce creditele acordate gospodariilor au inregistrat o usoara scadere de 1,16% fata de nivelul inregistrat in 2012”.
Depozitele companiilor in lei au crescut cu 15,68%
Raportul mai arata ca valoarea nominala a depozitelor totale a continuat sa creasca cu aproximativ 17,11 miliarde lei, in 2013 comparativ cu anul precedent. Pe langa preferinta populatiei pentru economisire, depozitele companiilor in lei au crescut cu 15,68%, in ciuda reducerii dobanzii la aceste tipuri de depozite de la 5,15% (decembrie 2012) la 2,19% (decembrie 2013).
Pe de alta parte, oficialii Ensight subliniaza ca a fost inregistrata o crestere a creditelor neperformante, de la 18,24%, in 2012, la 21,87% anul trecut. „Aceasta crestere a condus la o deteriorare suplimentara a calitatii creditelor pentru multe banci, chiar daca majoritatea si-au imbunatatit portofoliile prin vanzarea creditelor neperformante. Explicatia pentru acest fenomen este data de numarul crescut de imprumuturi acordate sectoarelor cu un grad de risc mai ridicat si, de asemenea, de deprecierea monedei nationale fata de monedele straine”, potrivit sursei citate.
Romanii, codasi la platile cu cardul
Dintre tarile Europei Centrale si de Est care fac parte din Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria au inregistrat cele mai scazute niveluri pe cap de locuitor in ceea ce priveste platile efectuate prin intermediul cardurilor de debit si de credit. Astfel, tara noastra a atins un nivel de 212 euro/locuitor pentru cardurile de debit si 44 euro/locuitor pentru cardurile de credit.