Managerii de top sunt optimisti în ceea ce priveste evolutia economica a Romaniei din acest an, pe care o vad in crestere cu maximum 3%. Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, cea mai mare banca cu capital romanesc, crede ca o concurenta mai acerba in acest sector va incepe sa se manifeste de anul viitor, cand bancile vor fi nevoite sa inceapa sa-si foloseasca lichiditatea.
„Sistemul bancar din Romania a trecut si trece printr-o perioada dificila. Vremurile in care banii se faceau usor au trecut. Vorbim despre o imensa lichiditate in piata, care nu este ghidata catre economia reala inca. (…) Din 2015 vom vedea o concurenta mult mai acerba in Romania. Lichiditatea trebuie folosita pentru ca bancile incep sa piarda bani deoarece nu folosesc aceasta lichiditate. Reintram intr-o perioada de crestere, dar nu vorbim despre cresterile din perioada 2005-2006, care nu sunt sanatoase si nici nu sunt de dorit. Daca PIB-ul ar creste cu 5%, iar sistemul bancar cu 50%, ar fi un sentiment de bubble.”
Prezent la lansarea topului celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala realizat de catre compania de consultanta Deloitte, Tetik a a vorbit despre investitii, banking si bani
„Daca ne uitam numai aici in Piata Victoriei, in afara de un Starbucks si farmacii, sunt numai banci. Aceasta este principala problema a sistemului bancar. Foarte putine banci au investit in servicii de nisa.”
„Romania este geografia noastra. Actionarii BT nu au avut cum sa decida reducerea expunerii pe Romania. A fost si o oportunitate, dar si un razboi adevarat, sa cresti pe o piata in scadere. In banking, ca si in alte sectoare actionarii investesc bani acolo unde castiga bani. Cand se lupta cu creditele neperformante, bancile nu au un apetit de risc, nu sunt prietenoase”, a conchis seful BT.