Daca ieri discutam despre costurile unui credit ipotecar, astazi punctam care sunt taxele totale. Multi clienti se trezesc in fata notarului ca banii nu sunt cei calculati in prima faza. Pe langa banii de avans, clientii trebuie sa aiba in vedere si alte costuri, inerente in cazul unei achizitii, taxe ce vin odata cu creditul bancar. Cateva mii de euro trebuie sa ai pentru taxe notariale, intabulare, impozite, asigurare, evaluarea apartamentului.
Daca nu apelati la banca pentru un credit si „aveti banii jos”, lucrurile sunt mult mai simple. Trebuie sa faceti doar o vizita la notar.
Pentru un apartament de 50 de mii de euro, cumparatorul va achita doua taxe: intabularea si onorariul notarului la semnarea contractului de vanzare cumparare. In total, 3.300 de lei, adica 750 de euro.
Daca insa cumparati locuinta prin credit Prima Casa, asigurati-va ca aveti disponibili mult mai multi bani pentru taxe suplimentare. Si inarmati-va cu rabdare. La stat, totul se analizeaza cu meticulozitate!
Onorariul notarului e ceva mai mic atunci cand tranzactia este una prin Programul Prima Casa. O sa platiti, insa, 12 taxe. Jumatate atunci cand luati creditul si inca 6 la notar. Astfel ca aveti nevoie de 1.700 de euro plus banii de avans. In total, 4.200 de euro.
Daca accesezi un credit ipotecar clasic, scapi de taxa la fondul de garantare si depozitul cu 3 rate de dobanda. Dar va trebuie un avans de cel putin 15%. Taxele notarialele cresc si ele simtitor, cu aproape 2 mii de lei.
Un alt cost la care trebuie sa fiti atenti este comisionul de transfer interbancar ( in cazul cumparatorului) si cel de retragere numerar (in cazul vanzatorului).
Vanzatorul unui apartament are si el taxe de achitat
Acesta va achita la stat taxa pentru certificatul energetic 300 lei si impozitul la stat atunci cand vinde proprietatea. Impozitul este 4.200 de lei daca a avut imobilul mai mult de 3 ani in proprietate. Daca il vinde mai repede de 3 ani, taxa creste la 6.400 de lei.
Preturi apartamente in Bucuresti
Preturile medii solicitate de proprietari in iulie 2014 dau semne de stabilizare, astfel pentru o garsoniera acestea se situeaza la 35.000 euro, 53.000 euro pentru apartamentele de 2 camere, 75.000 euro apartamentele de 3 camere si 100.000 euro pentru 4 camere. In medie, preturile sunt mai mici cu aproape 5% fata de luna iulie din 2013 si cu 50% mai mici fata de 2007, spun analistii de la imobiliare.net.
Plata unui agent imobiliar iti poate scoate din buzunar 2% din suma tranzactionata.
Daca ai vrea sa accesezi un apartament de 3 camere, plata agentului imobiliar te va costa, conform datelor imobiliare.net, 1500 euro.
Pe site-urile de specialiate, sunt numeroase case scoase la vanzare de propietari. IATA un EXEMPLU