Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, atrage atentia asupra pericolului pe care-l reprezinta pentru stabilitatea sistemului bancar local proiectele legislative care vizeaza activitatea de creditare, mai ales in conditiile in care directionarea banilor in creditare este afectata de lipsa de incredere.
„Consideram ca ar trebui evitata orice propunere legislativa care ar afecta disciplina de creditare si unde aplicabilitatea legii depinde de buna credinta, mai ales acum cand economia are nevoie de stabilitatea sistemului bancar si de resurse pentru creditare. Opinia unora de genul „lasa ca bancile au bani, au de unde sa plateasca” ar trebui abandonata”, a precizat Florin Danescu in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.
In opinia sa, mentinerea disciplinei financiare este o conditie sine qua non pentru pastrarea stabilitatii sistemului bancar. „Necesarul sporit de provizioane pentru acoperirea pierderilor afecteaza profitabilitatea si creditarea. Directionarea banilor in creditare este afectata de lipsa de incredere in conditiile in care pana acum 1 leu din 5 lei acordati ca si credit nu s-a mai intors. Bancile procedeaza la eliminarea din bilant a creditelor neperformante (write off) pentru care nu exista asteptari rezonabile de recuperare, dar care sunt integral provizionate”, a mentionat presedintele executiv al ARB.
Potrivit statisticilor cuprinse in raportul „Consumer trends – 2014” publicat de Autoritatea Bancara Europeana, in Romania, ponderea populatiei nebancarizate este de 52,3%, fata de 0,6% in Austria, 0,8% in Germania si 1,3% in Franța.
Numarul persoanelor indatorate la banci si IFN s-a redus usor pana la 4,12 milioane la august 2014, de la 4,31 milioane la iunie 2013 si reprezenta 43% din populatia activa la sfarsitul anului 2013. Valoarea indatorarii populatiei de la banci si IFN autohtone (incluzand si creditele externalizate) este importanta, situandu-se la 111,8 miliarde lei in august 2014 (25 miliarde de euro).
Debitorii cu cele mai reduse venituri sunt in continuare cei mai indatorati la contractarea unui nou credit: acestia au un grad de indatorare de circa 39%, fata de 23% in cazul celorlalti debitori, potrivit Raportului auspra Stabilitatii Financiare elaborat de Banca Nationala a Romaniei. Un alt element important este reprezentat de faptul ca ponderea creditelor in valuta s-a redus cu 5 puncte procentuale in perioada decembrie 2012 – august 2014, pana la 62,1%.