Romanii care au credite in lei vor plati rate mai mici de anul viitor. Cei mai avantajati vor fi clientii cu imprumuturi luate prin Programul Prima Casa care vor plati rate chiar si cu 300 de lei mai mici. Se va intampla asta pentru ca bancile vor recalcula dobanzile pentru primele trei luni din 2015. Bancherii spun ca dobanzi mai mici de atat nu pot aplica din cauza romanilor care au restante la plata imprumuturilor, potrivit Digi24.
Reducerea dobanzilor vine din scaderea ROBOR, indicatorul care da costul creditelor in lei. In septembrie, ROBOR la trei luni era de 3,1%, aproape dublu fata de nivelul actual. Specialistii spun ca scaderea acestui indice va aduce rate mai mici chiar din primele luni ale anului viitor.
„In momentul in care ROBOR-ul este mentinut la 1,6 la suta, rata lunara la un credit de 56.000 de euro va putea scadea cu aproximativ 200 de lei”, explica Adrian Pandelescu, broker de credite.
„In ce priveste dobanda de referinta ROBOR, loc foarte mult nu mai are sa scada”, afirma Mihai Bogza, presedintele Bancpost, citat de Digi24
Vesti bune sunt si pentru cei care vor sa ia credite, in special prin programul Prima Casa unde indicatorul ROBOR schimba dobanzile mai des decat la alte imprumuturi.
In prezent, la un credit Prima Casa de 126.000 de lei, echivalentul a 28.000 de euro, dobanda anuala este de 4,7 la suta. Asta inseamna o rata de 628 de lei. Acelasi tip de credit, luat in septembrie, avea o rata cu aproape 50 de lei mai mare.
Bancherii spun ca dobanzile nu pot scadea mai mult de atat din cauza numarului mare de restantieri.
„Daca vrem un credit mai ieftin, atunci trebuie sa fie o discutie publica cu sistemul bancar, despre ce putem sa facem in Romania sa reducem costul creditului”, sustine Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Pe cat de benefic este acum indicele ROBOR pentru cei care au credite in lei, pe atat de periculos poate fi. Este un indicator variabil care, in februarie de exemplu, s-a dublat in doar cateva zile.
Pentru cei care planuiesc sa economisesca, scaderea dobanzilor nu este de bun augur. Banii pusi la banca nu mai aduc prea mare castig: dobanzile la depozitele pentru un an sunt de cel mult 4%. Astfel, pentru economii de 5.000 de lei, clientul castiga doar 170 de lei, intr-un an. Vezi aici dobanzile cele mai mari