Legislatia romaneasca obliga proprietarii de caini periculosi sau agresivi, inclusi in prima categorie de rase (cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog si metisii lor), sa incheie o asigurare de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de patruped.
Actul normativ care face referire la aceasta indatorire este Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi.
Specialistii de la Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare semnaleaza faptul ca, potrivit actului normativ citat, persoanele care detin caini apartinand raselor incadrate in categoria I au obligatia de a depune, la sediul politiei din raza teritoriala unde este situat imobilul in care este detinut cainele, o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte inclusiv existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de caine.
”A avea un caine presupune nu doar bucurii, ci si responsabilitati, inclusiv fata de vecini sau pur si simplu fata de trecatori. Responsabilitatile sunt cu atat mai mari atunci cand avem de a face cu caini de talie mare, puternici si cu potential ridicat de agresivitate. Atat educatia cainelui, cat si grija permanenta a stapanului in a supraveghea comportamentul acestuia in momentele cand poate intra in contact cu alte persoane si de a preveni eventualele prejudicii, pe care patrupedul le poate provoca acestora, sunt extrem de importante. Din pacate mai apar si accidente, caz in care proprietarul cainelui risca sa fie obligat in instanta la plata unor despagubiri banesti semnificative catre persoanele ranite. Pentru a se proteja financiar fata de acest risc, recomandam detinatorilor de caini sa incheie polite de asigurare de raspundere civila pentru animalele lor, polite pe baza carora companiile de asigurare vor achita victimelor despagubirile cuvenite”, precizeaza specialistii Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare.
Riscurile asigurate de o polita de raspundere civila pentru caine acopera avarierea sau distrugerea bunurilor unei terte persoane, vatamari corporale, decesul unei terte persoane, cheltuieli de judecata si sume cu titlu de dezdaunare pe care asiguratul este obligat sa le plateasca unei terte persoane si, in unele cazuri, se despagubeste si eutanasierea cainelui devenit agresiv, doar la dispozitia medicului veterinar.
Conditiile care trebuie indeplinite pentru incheierea unei asigurari de raspundere civila sunt urmatoarele:
* cainele sa aiba un numar de identificare aplicat prin tatuare sau microcip,
* cainele sa fie inregistat la Asociatia Chinologica Romana,
* cainele sa aiba un carnet de sanatate.
Informatii suplimentare despre asigurarea de raspundere civila sunt disponibile la www.raiffeisenasigurari.ro.