Romanii au pareri impartite in ceea ce priveste responsabilitatea pentru criza francului elvetian si asumarea solutiilor de rezolvare a situatiei create, releva un studiu realizat de INSCOP, la comanda ziarului Adevarul.
La intrebarea „Cine este principalul responsabil pentru situatia dificila in care se afla persoanele cu credite in franci elvetieni?”, 30,6% dintre romani au raspuns ca de vina sunt bancile care au acordat imprumuturile.
26,5% dintre romani spun ca responsabile pentru situatia dificila in care se afla persoanele cu credite in franci elvetieni sunt tocmai cei care s-au imprumutat. 15% au atribuit raspunderea Bancii Nationale a Elvetiei si 12%, Bancii Nationale a Romaniei.
Un numar extrem de mare considera ca nu trebuie sa cunoasca date despre aceasta problema. „14,6% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.”
Asumarea problemei trebuie impartita intre banci si clienti
In ceea ce priveste asumarea solutiilor pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla zeci de mii de romani cu credite in franci elvetieni, cei mai multi dintre români (37%) considera ca ratele mai mari la creditele in franci elvetieni ar trebui suportate atat de persoanele care s-au imprumutat, cat si de bancile care au acordat creditele.
24,1% cred ca ratele mai mari la creditele in franci elvetieni ar trebui suportate exclusiv de catre cei care s-au imprumutat, in timp ce o pondere similara din populatie (21,9%) cred ca ratele mai mari ar trebui suportate exclusiv de catre bancile care au acordat imprumuturile.
Doar 4,1% dintre respondenti aleg varianta ca ratele mai mari la creditele in franci elvetieni sa fie suportate de stat, din bani publici. Si aici avem o cifra mare de persoane neinteresate de problemele financiare – 12,9% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 5-10 februarie 2015. Volumul esantionului a fost de 1065 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.