Bancile comerciale nu au realizat profit din creditarea in franci elevieni, avand in vedere ca si ele au suportat o parte din aprecierea francului fata de leu, iar costurile cu provizioanele pentru creditele in franci au fost foarte mari, a declarat miercuri seful serviciului Institutii Financiare, Directia Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei, Virgil Dascalescu, potrivit Agerpres.
„Pe o perioada de 5 ani, bancile au inregistrat o pierdere anuala de 3,9% din soldul mediu al creditelor la valoare neta in chf. Ca sa va imaginati cam ce inseamna asta, in 3 sau 4 ani o banca care ar avea activul denominat integral in chf, ar intra in insolventa. Sa fie foarte clar: bancile nu au consemnat profit din creditarea in chf”
In ultimii ani, cea mai importanta cheltuiala a bancilor a fost cea cu constituirea de provizioane, ca urmare a fenomenului de neplata. Oficialul BNR a mentionat ca, in cazul creditelor in franci, rata de neperformanta este mai mare decat la euro pentru ca debitorii au trebuit sa suporte un dublu risc valutar. „In cazul creditelor acordate in franci elvetieni, se manifesta doua tipuri de soc: spre deosebire de un credit acordat in euro, debitorul unui credit in franci elvetieni a trebuit sa suporte atat socul deprecierii leului in raport cu euro, cat si un soc suplimentar si deloc nesemnificativ al deprecierii monedei euro in raport cu francul, ambele contribuind la inrautatirea situatiei debitorilor care au contractat credite in franci elvetieni”, a explicat Virgil Dascalescu.
El a admis, insa, ca in cazul bancilor costurile fixe sunt prea mari si, pentru a le acoperi, institutiile aplica marje ridicate. „Din pacate, la nivelul sectorului bancar romanesc, costurile fixe sunt foarte mari. Institutiile de credit au tendinta sa compenseze creditarea prin aplicarea unor marje substantiale pentru acoperirea costurilor fixe”, a mai spus Dascalescu.
Debitorii in franci elvetieni sunt 75.000. Imprumutantii in franci sunt mult mai multi
In discutia cu jurnalistii, oficialul BNR a confirmat ca numarul debitorilor in franci este mai mare decat cifra anuntata oficial de aproximativ 75.000, daca se iau in calcul si creditele externalizate. „Cifra se refera la debitorii aflati in bilanturile institutiilor de credit din Romania. (…) Deci sunt mai multi daca avem in vedere creditele externalizate’, a raspuns intrebarilor reprezentantul BNR.