Cele sase banci care au acordat credite in franci elvetieni au primit, dupa data de 15 ianuarie 2015, 4.632 de solicitari din partea clientilor pentru conversie, restructurare sau reducerea costurilor pentru creditele in moneda elvetiana, insa numarul clientilor care au beneficiat de facilitati pentru aceste credite se ridica la 6.361, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei transmise, vineri, pentru Agerpres.
Datele BNR referitoare la numarul clientilor care au obtinut conversia, restructurarea sau reduceri de costuri pentru creditele in franci includ si operatiunile desfasurate in baza ofertelor proprii ale bancilor, respectiv reducerile de dobanzi, de marje, discount-urile pentru cursul de schimb sau alte masuri de reducerea a ratelor lunare.
Pana in data de 15 ianuarie 2015, bancile respective au primit peste 23.000 de astfel de solicitari, din care au fost solutionate mai mult de 22.000, potrivit datelor bancii centrale.
Numarul de cereri de conversie a creditelor in franci depuse la banci dupa data de 15 ianuarie, cand Banca centrala a Elvetiei a eliminat pragul de apreciere pentru franc in raport cu euro, de 1,2, ceea ce a determinat aprecierea puternica a francului in fata principalelor valute, dar si in fata leului, este mic, raportat la numarul total de debitori in franci inregistrati la bancile din Romania, de aproximativ 75.000.
Majoritatea clientilor s-au constituit in grupuri colective si solicita conversia tuturor creditelor din valuta in lei la cursul din momentul acordarii creditului sau la cursul istoric plus maxim 20%, prin adoptarea unui act normativ in acest sens sau prin actionarea in instanta a bancilor in procese colective. De asemenea, clientii solicita conversia creditelor fara costuri suplimentare pentru debitori.