Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a lansat astazi, 9 martie 2015, site-ul de educatie financiara www.educatiefinanciara.info, actiunea fiind inclusa in seria de evenimente pe care ARB le desfasoara in cadrul programului European Money Week, care se deruleaza la nivel european in perioada 9 -13 martie 2015, se arata intr-un comunicat de presa remis de ARB.
„Invitam persoanele interesate de notiunile financiar bancare privind drepturile, obligatiile si riscurile in creditare, de economisire, de solutiile generale pentru restructurarea creditelor sau de modalitatea de evitare a fraudelor sa acceseze site-ul www.educatiefinanciara.info. Vom continua sa adaugam informatii noi prin valorificarea expertizei specialistilor din sistemul bancar pentru a veni cat mai aproape de nevoile de informare ale clientilor institutiilor de credit si ale persoanelor nebancarizate. Aproximativ 50% dintre romanii adulti nu utilizeaza produse si servicii bancare. Dorim sa promovam pentru publicul larg informatiile de natura financiar bancara care permit asumarea corespunzatoare a drepturilor, obligatiilor si riscurilor de natura financiara. ARB si institutiile de credit membre au derulat deja si vor continua sa dezvolte proiecte de educatie financiara si de gestionare corespunzatoare a bugetelor”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.
Site-ul www.educatiefinanciara.info va fi permanent la dispozitia publicului din Romania si isi propune sa fie site-ul numarul unu de educatie financiara obiectiva, actualizata, neviciata si riguroasa in acord cu politicile generale ale institutiilor de credit din Romania.
Programul European Money Week este lansat la initiativa asociatiilor bancare membre ale Federatiei Bancare Europene, la care Asociatia Romana a Bancilor este membra, si consta in desfasurarea, in premiera, a unei serii de evenimente si actiuni de educatie financiara in perioada 9-13 martie 2015 in 23 din cele 28 de state europene care s-au inscris in program.
Obiectivul organizarii European Money Week, pe baze anuale, este cresterea nivelului de constientizare la nivel european privind importanta educatiei financiare.
* * *
Asociatia Romana a Bancilor concentreaza intreaga industrie bancara din Romania, fiind vocea sectorului bancar in relatia cu autoritatile romane, Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte organisme interne si internationale. Obiectivul principal consta in reprezentarea si apararea drepturilor si intereselor membrilor, mai ales acum in perioada in care reglementarea gandita la nivel european a unui sistem bine normat poate exercita presiune suplimentara pe rolul bancilor de finantator al economiei. Sectorul bancar romanesc finanteaza preponderent economia romaneasca, asigurand aproximativ 92% din totalul finantarilor acordate de sistemul financiar romanesc. Sistemul bancar din Romania, care deserveste milioane de clienti, s-a dovedit a fi rezilient pe perioada crizei, nefiind nevoie de sprijin din fonduri publice pentru sustinerea acestuia. ARB este membra a Federatiei Bancare Europene din anul 1992 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Platilor, a Federatiei Ipotecare Europene si in 26 de organisme nationale lucrative privind dezvoltarea si perfectarea cadrului economic in sens larg. Pentru aceasta, comunitatea bancara pune la dispozitie peste 800 de specialisti care participă la cele 23 de comisii tehnice ale ARB.