Raiffeisen Bank a anuntat ca a renuntat la depozitul cu scadenta de o luna, fiind prima banca din piata care apeleaza la o astfel de masura. Despre decizia bancii de a renunta la un produs din portofoliu a vorbit Catalin Munteanu, director executiv persoane fizice, in cadrul Raiffeisen Bank.
Domnia sa a explicat ca masura este una fireasca, deoarece piata a suferit modificari. Datele prezentate arata ca romanii si-au schimbat comportamentul de economisire, iar decizia a fost luata in concordanta cu datele recente.
Tranzitia catre economisirea pe termen lung a inceput. Depozitele de peste 3 luni au crescut de la 5% la 65%. In 2009 – 95% din depozite erau constituite pe termen scurt
Romanii au adoptat economisirea pe termen lung. Potrivit reprezentantului Raiffeisen Bank, in 2009, depozitele atrase de banca cu termen de peste 3 luni reprezentau sub 5%. Astazi, 65% din sumele aduse de persoanele fizice la Raiffeisen Bank sunt pe termene mai mari, de 3 luni, a declarat Catalin Munteanu, director executiv persoane fizice in cadrul institutiei de credit, la ZF Live.
Numai 10% din deponentii Raiffeisen Bank aveau depozite pe o luna la jumatatea lunii ianuarie, cand banca a scos din oferta aceasta scadenta.
„Conjunctura din piata si politica noastra ne-a indreptatit sa luam aceasta decizie, este o decizie fireasca intr-un context in care pregatirea pietei pentru termene mai lungi este o preocupare pe care Raiffeisen Bank a inceput-o din 2009 si care s-a concretizat in soldurile pe care le avem astazi si care sunt graitoare”, a declarat Catalin Munteanu, director executiv persoane fizice in cadrul Raiffeisen Bank, la ZF Live.
Clientul castiga flexibilitate! Spre deosebire de depozite, contul de economii iti permite retragerea banilor oricand, fara sa pierzi dobanda
„Alternativa la acest depozit o constituie contul de economisire. Acesta ii da posibilitatea clientului sa-si retraga banii indiferent de momentul in care are nevoie de ei, fara a pierde avantajul dobanzii. Pentru sume intre 500 – 5.000 lei, dobanda pe luna este de 1,5% (cea mai uzitata)”a declarat Catalin Munteanu.
Domnia sa a explicat ca banca a pastrat in oferta depozitele clasice la 3, 6, 12 si 36 luni. In plus, banca detine si alte produse (Flexidepozit), care ofera dobanzi in media pietei.
Gabriela DINU